ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гръцко издание: Пловдив не е най-старият жив град в Европа
Автор: Гено Петров 15:37 / 12.02.2023Коментари (0)41077
© Plovdiv24.bg
От Аргос в Пелопонес до Варанаси в Индия - представяме ви 10 от най-старите живи градове в света. В него намира място и нашият Пловдив. Класацията е от гръцкото издание Greek City Times.

Според него два гръцки града, Аргос и Атина, са пп-стари от Пловдив. Подреждането е изключително любопитно, тъй като има много факти и данни, признати от световни медии и организации, че именно Пловдив е най-старият обитаван град в Европа. Явно южните ни съседи имат друга гледна точка и не могат да приемат, че друг европейски град, камо ли пък български, може да им отнеме правото да са първи.

Вижте класацията за най-старите населени места в света:

Дамаск, Сирия (11 000 години)

Най-старият град в света, Дамаск е известен и като столица на арабската култура. Дамаск е свидетел на възхода и падението на много велики цивилизации, включително древните гърци и източните римляни.

Според научни открития и исторически данни, Дамаск е бил първоначално обитаван през втората половина на 7-мо хилядолетие пр.н.е. Освен това е най-старият непрекъснато обитаван град в света и важен арабски културен център.

Алепо, Сирия (8000 години)

Алепо е обитаван непрекъснато повече от 8000 години. Алепо е бил важен търговски център в древния свят поради стратегическото си местоположение между Месопотамия и Средиземно море.

Въпреки това Алепо преживява разрушения през 2012 г. в резултат на конфликт между правителството и опозиционните сили, който доведе до хиляди смъртни случаи и прогони много хора от домовете им.

Аргос, Гърция (7000 години)

Един от най-старите градове в света, който е бил постоянно населен, е Аргос. Изследванията показват, че Аргос е запазил своя неутралитет през голяма част от историята на Древна Гърция и се е въздържал да вземе страна в гръко-персийските войни. В Аргос все още има няколко антични паметника.

Атина, Гърция (7000 години)

С най-ранното си човешко присъствие, датиращо от около единадесетото и седмото хилядолетие пр. н. е., Атина доминираше в района на Атика. Този град е и източникът на западните цивилизации и център на философията.

Всъщност той се гордее с отдавна предшестващи периоди на Сократ, Платон и Аристотел . Дорийските и персийските нашествия напълно унищожават града, след като той издържа изпитанието на времето.

Библос, Ливан (7000 години)

Смята се, че хората първоначално са се заселили в Библос между 8800 и 7000 г. пр. н. е. и са останали там постоянно от 5000 г. пр. н. е. Смята се, че този град, също обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е бил мястото на първоначалния внос на папирус в Гърция.

Поради многобройните слоеве от останки, оставени след хилядолетия човешко съществуване, този град е и едно чудо на археологията.

Суза, Иран (6300 години)

Суза, еламски град от древността, е бил един от най-значимите градове и  е служил като център на няколко ранни цивилизации, които процъфтяват в това, което сега е приблизително наричае Близък изток.

Смята се, че асирийците са унищожили напълно града в миналото, но той бързо е възстановен и е видял своя разцвет по време на Персийската империя.

Ербил, Ирак (6000 години)

През вековете персите, гърците, римляните, монголите и османските турци са оставили своя отпечатък в Ербил.

Цитаделата Ербил, известна още като замъка Хоулър, е историческа сграда, датираща от 2000 г. пр.н.е. намира се в центъра на града. Историческото сърце на Ербил е изкуствената могила, известна като Цитаделата.

Сидон, Ливан (6000 години)

Сидон е бил един от най-значимите финикийски градове поради местоположението си като жизненоважно пристанище на Средиземно море, където е бил обитаван през последните 6000 години. Сидон стана известен и богат благодарение на производството на стъкло.

Финикийците са били известни със своя опит в корабостроенето и навигацията в Средиземно море.

Пловдив, България (6000 години)

Пловдив е един от най-старите градове в Европа, с повече от шест хилядолетия история. Според разкопки,  древното селище на хълма Небет тепе е обитавано от 4000 г. пр.н.е.

Градът е бил ключов център за Персийската, Тракийската, Македонската и Османската империи. Пловдив, вторият по големина град в България, днес е развиваща се туристическа дестинация.

Варанаси, Индия (5000 години)

Индуизмът, най-старата съществуваща религия, е основан във Варанаси, който пък в най-старият град в Индия. Този град, който също се нарича Банарас или Каши, е в най-гъсто населения щат в нацията, Утар Прадеш, и е основан през единадесети век пр.н.е.

Индуски поклонници и туристи от цял ​​свят идват в този град, за да се потопят в Ганг и да участват в погребални церемонии. По тесните улички на Варанаси има около 2000 храма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: