Градската железница - все по-необходима за Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (14)
08:53 / 17.02.2022
10452
Градската железница е все по-необходима за Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg инж. Гергана Кривошапкова, един от авторите на транспортно-комуникационната схема към новия Общ устройствен план на Пловдив. "Като част от системата на обществения транспорт тя е заложена в Общия устройствен план, където по задание трябваше да се изследва доколко този проект е необходим за Пловдив. Маркирани са трасетата, направени са и много други неща, но това трябва да продължи“, категорична е инж. Кривошапкова.

Тя поясни, че с категоричност е доказано, че железницата е необходима. За Пловдив е нужна една по-мощна превозваческа система, за да може да се поемат основно работните пътувания. "Пловдив го разглеждаме не само в града, има и една активна зона за влияние, която е в други общини, но на практика хората от тези общини работят в Пловдив, или пресичат територията на града. Това са хората от Стамболийски, Асеновград, Труд, Марково и други. Като се отчитат и тези кореспонденции, тогава категорично се доказва необходимостта от тази градска железница, която ще е нужна и за целите на по-далечните кореспонденции“, посочи инж. Кривошапкова.

Тепърва трябва да се направят обосновани пред проектни проучвания, за да се види дали железницата ще бъде ефективна. След това трябва да бъде направен идеен проект, работен проект, и да се пристъпи към реализация.

"По наша груба преценка, за пред проектните проучвания е необходима около година, за идейния проект - около още половин година. Така, че е възможно, ако проектът се възложи сега, за около година и половина да бъде завършен", каза Кривошапкова. Повечето от мотрисите вече са налични, хубави, на "Сименс", твърдят от НКЖИ.  

Те също подкрепят тази идея и смятат, че е добре Пловдив да има градска железница. Още повече, че градът вече има своята инфраструктура за железницата. Това означава, че реално проектът няма да е скъп, за разлика от Варна и Бургас, които също искат градска железница, но при тях няма предпоставка.  

"Железопътният транспорт е по-екологичен, по-добър и ефективен, както и по-икономичен. Той трябва да стане алтернатива на транспорта с леки автомобили. През 2018 година в Пловдив се падаха около 420 автомобила на 1000 жители, а сега те са още повече. Транспортните артерии в Пловдив са недоизградени, градът много изостава с това, досега повече се асфалтираха улици, вместо да се строят нови. Затова този проект има за цел железницата да стане по-привлекателна за обществото от личния транспорт“, каза още инж. Гергана Кривошапкова.

Тепърва ще се проучва неговата ефективност, но засега е изследвано, че във върхов час около 7000 пътници могат да се придвижват със S-bahn-а на Пловдив, ако проектът бъде реализиран. За 10 часа те са 70000, а за 12 часа – още повече.   

Затова всички се надяват да бъде дадена зелена светлина на градската железница в Пловдив. Но и най-успешният и хубав план няма никаква стойност, ако няма политическа воля за него“, добави инж. Гергана Кривошапкова.

Виж коментарите (14)

Още по темата (42):
25.04.2024 Кога в Пловдив ще пътуваме с градската железница, говори областният
управител
22.04.2024 Асен Василев: Има проект за градска железница в Пловдив
21.04.2024 Пеканов: Асен Василев излъга гражданите на Пловдив и тази глупост ми идва в повече
25.10.2023 Пловдив получава 15 влака за градската си железница
25.07.2023 Новият областен управител на Пловдив обяви приоритетите си
19.04.2023 Казаха къде в рамките на Пловдив градската железница ще има спирки
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).