Градската градина на Пловдив никога не се е казвала Дондукова

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (3)
13:42 / 18.04.2024
7601
Любопитни факти от историята на новото обновено бижу в Пловдив - Градската градина или позната още като Дондуковата градина, бяха споделени днес от представителите на Държавния архив, Народната библиотека и Историческия музей, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че районния кмет Георги Стаменов внесе официално предложение към Общинския съвет за преименуване на градината. Желанието е тя да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Градината никога не е била кръщавана, за да й бъде сега сменяно името. Направихме научно издирване съвместно с Историческия музей и Държавен архив, за да отговорим на този въпрос. Във всички планове и скици тя се нарича Градска градина. Назад в годините ваш колега журналист от "Отечествен глас" излиза със статия, в която споменава, че малцина я наричат Дондукова градина. Ние с колегите не намерихме нищо преди 1944 година, което да удостоверява това име, а след това също.

В народната библиотека има отдел "Краезнание", описващ всекидневно статиите на медиите вече 70 години. За първи път този отдел започва да наименува градината Дондукова през 1990 година и все повече името бива налагано през последните години. Нямаме официален документ за името за разлика от другите две - Цар Симеоновата градина и Княжеската градина т.е площад "Съединение". 

Интересно е, че най-първото място, където е споменато името, е стихотворение на Иван Вазов от стихосбирката "Поля и гори", която излиза 1884 година. То е посветено на най-голямото дърво в градината, което му е направило впечатление, като ученик", разказаха още те.

Георги Стаменов сподели, че е радостен от оживената дискусия относно наименованието.

"Пловдив с колоритен с различните си мнения, а и хората обичат да ги изразяват. Важното е, че правилните решения остават занапред." 

Припомняме, че утре от 19:30 ще бъде голямото откриване на Първата градска градина в България.

"Избрахме по-късен час в петъчния ден, за да могат гражданите да приключат работа, да вземат децата си и да бъдат част от откриващия уикенд. Държавна Опера Пловдив е подготвила страхотна музикална програма, с която да зарадват гостите, а в тъмната част на деня ще има светлинно шоу."

Зоната около градината е цялостно реконструирана, като са сменени подземните комуникации, създадена е инфраструктура за 4-те водни атракционна, поставено е видео наблюдение и интернет.

Средствата, осигурени за реконструкция, озеленяване и благоустройство, възлизат на общо 4.5 милиона лева

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (90):
08.05.2024 Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив
07.05.2024 Гражданин: Това е една от модерните екофрендли футуристични чешмички в
Пловдив
25.04.2024 Георги Стаменов с подробности кога и как улица "Христо Г. Данов" става пешеходна
25.04.2024 Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна
зона
23.04.2024 Социалисти: Ако ул. "Христо Г. Данов" стане пешеходна, транспортният хаос в Пловдив ще се засили
20.04.2024 Още любопитни факти за Първата градска градина
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).