Главният архитект на Пловдив: Новият ОУП предлага зона за превантивна защита

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
19:15 / 17.01.2022
6794
Некоректни неща в изказването на Настимир Ананиев – председател на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание, констатират от Община Пловдив. Едно от тях е твърдението, че Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) ще определя кои сгради са паметници на културата. 

"В проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив (ОУП) се предлага да се създадат зони за превантивна защита. В тези зони има сгради, които притежават характеристики на паметник на културата, но нямат такъв статут. Това означава, че когато се работи в границите на зона за превантивна защита, първо ще трябва да се провери дали има такива сгради, с потенциал за паметник на културата. Ако има, тогава може да се пристъпи към придобиване на статут, а ако няма - ще се работи по устройство на територията". Това коментира пред Plovdiv24.bg главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

В Пловдив има много сгради от ХХ век, архитектурни шедьоври, които по една или друга причина не са попадали досега в полезрението на институциите. Според арх. Ахрянов определянето на зони за превантивна защита е положителната страна на ОУП, тъй като има много случаи, в които сме загубили ценни сгради. 

На заседанието на ЕСУТ на 1 октомври 2021 г., на който председател е главният архитект на общината, е разгледан предварителният проект на ОУП. Протоколът е публичен и е качен своевременно на сайта на Община Пловдив. В него се дава 30-дневен срок на проектантите да отстранят забележките от заседанието на ЕСУТ. Категорично не се забранява строителството, заяви Ахрянов и допълни, че разглеждането на ОУП не определя и не променя статута на единични паметници на културата. 

Главният архитект е разговарял с Настимир Ананиев и е поискал работна среща, на която да се изясни в пълнота въпросът. "ОУП се прави в пълен синхрон с действащото законодателство. Ананиев каза, че ще правят правен анализ, но за Народното събрание няма срок, а процедурата за ОУП не трябва да се отлага, тъй като това е основополагащ документ за развитието на града" - допълни той.

Надява се работната среща да се проведе преди изготвянето на становището на парламентарната комисия, за да се разсеят всички притеснения.

Виж коментарите (1)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).