ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гласуван бе новият държавен план-прием за учебната 2015/2016 година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:56 / 04.02.2015Коментари (0)3411
©
Вчера в Областна управа се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Пловдив. По време на първото за годината заседание, бе приет и гласуван отчета за дейността през изминалата 2014 година и бе представен за обсъждане и гласуване държавния план-прием за държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и за паралелките за придобиване на професионална квалификация в основни, прогимназиални, средни общообразователни и специални училища за учебната 2015/2016 година. 

Заседанието бе открито от Областния управител Розалин Петков, в качеството му на Председател на Съвета.

Иванка Киркова - началник на РИО - Пловдив запозна подробно членовете на съвета с броя и баланса на учениците от област Пловдив, завършващи VII и VIII клас през учебната 2014 - 2015 г., на базата на което се изготвя предложението за държавен план-прием през учебната 2015 - 2016г. като анализира различните данни и тяхното значение. 

Очаква се броят на завършващите 7 клас да е 5255 ученици за областта, а след 8 клас - 2208, което в сравнение с миналата учебна година е както следва:
намаление с 362 ученици по-малко при седмокласниците и увеличение - със 168 ученици повече при осмокласниците. 

Ще бъдат открити 73 профилирани паралелки в СОУ, с прием след 7 клас и 52 професионални след 8 клас /миналата година са били 51/.

Румен Радев - старши експерт професионално образование в РИО запозна членовете с новостите в държавния план-прием. И през тази година съществуват т.нар "Защитени професии", които като списък се изпращат от всяка област до МОН, след като са детайлно обсъждани, съгласувани и коментирани с работодателските организации. 

Очаква се същите да влязат в националния списък, който се публикува през октомври. Налице са и т.нар. "нови професии". Те са условно нови, защото са съществували преди години, но необходимостта от разкриването на обучение по тях се разглежда периодично, в зависимост от потребностите. 

Така например, по предложение на Националното сдружение на мебелистите ще бъде отново разкрита специалност "Дърворезбар", има идея и за "Лютиер", но все още няма работещо предприятие, в което тези кадри да се реализират. На този етап идеята очаква времето си. 

В Карлово ще бъде открита половин паралелка "Офис -мениджър" след 8 клас, а в няколко общини от областта - Перущица, "Родопи", Кричим ще се открие "Работник по озеленяване".

Общо 12 позиции защитени професии: 

• Бижутер, Бижутерия в СОУ "Н.Вапцаров" гр. Пловдив
• Дърворезбар, Дърворезбарство в ПГ ВАД "Хр. Ботев" гр. Пловдив
• Машинен техник, Машини и системи с ЦПУ в ПГ по механотехника "Проф. Цв. Лазаров" гр. Пловдив
• Машинен техник, Технология на машиностроенето в ПГ по машиностроене гр. Пловдив
• Машинен оператор, Металорежещи машини в ПГ по машиностроене гр. Пловдив
• Шлосер, Шлосерство в ПГ по машиностроене гр. Пловдив
• Електротехник , Електрообзавеждане на железопътна техника в ПГ пж ЖП транспорт "Хр. Смирненски" гр. Карлово
• Електротехник, Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника в ПГ по битова техника гр. Пловдив
• Техник по автоматизация, Осигурителни и комуникационни системи в ЖП инфраструктурата ПГ пж ЖП транспорт "Хр. Смирненски" гр. Карлово
• Моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни изделия , Конструиране, моделиране и технология на обувните изделия , Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия в ПГ по кожени изделия и текст
©
ил гр. Пловдив
• Организатор в дървообработването и производство на мебели, Мебелно производство ПГ ВАД "Хр. Ботев" гр. Пловдив
• Техник-технолог в дървообработването, Реставрация на стилни мебели и дограма, Тапицерство и декораторство в ПГ ВАД "Хр. Ботев" гр. Пловдив

Ръководството на РИО на МОН изказа още веднъж своите благодарности към работодателските организации за помощта, консултациите, конструктивния диалог и добрите предложения.

Всички участници в заседанието се обединиха около общото становище, че План-приемът трябва да бъде един от приоритетите за област Пловдив, защото той е реално условие за това да имаме и разполагаме с квалифицирани кадри.

Представителят на Търговска камара - Пловдив даде пример с това, че в ЕК 88% от учениците се обучават в професионални гимназии, докато в България учащите в професионалните гимназии винаги са по-малко от общообразователните. 

Твърде често това е избор на родителите и е много важно по тази причина да се работи активно с училищните настоятелства, с родителите и да не се къса връзката образование - работа, както и учебните планове да се актуализират своевременно, за да бъдат съвременни.

Предложението за държавния план-прием за учебната 2015-2016 година в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и в паралелките за професионална квалификация в основни, прогимназиални, и средни общообразователни и специални училища бе гласуван и приет единодушно.

Беше взето решение през март да се свика работна среща, с участието на работодателските организации, да се набележат цели и мерки за успешната реализация на плана, да се наблюдава стриктно тази реализация, защото тя е базата на която се стъпва при изготвянето на новия, следващ план-прием.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дете от Враца бе простреляно в главата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: