Гилдията изненадана от назначението на главен архитект на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (14)
10:55 / 13.11.2019
12349
Архитектурната гилдия е научила от медиите за назначаването на главен архитект на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Както нашата медия информира първа, кметът Здравко Димитров обяви арх. Димитър Ахрянов за главен архитект на Пловдив.

"Научих случайно. Изненадан съм. Не мога да кажа неприятно, защото не познавам арх. Ахрянов. За него чувам добри неща от колеги в Карлово, където той е главен архитект" - коментира председателят на Камара на архитектите в България - Регионална колегия Пловдив арх. Петко Костадинов. 

Арх. Костадинов припомни, че арх. Ахрянов се е явявал на двата конкурса за главен архитект на Пловдив. "Главният архитект на град се избира с много тежка конкурсна процедура.  Така беше в София, а в Пловдив двата конкурса бяха анулирани" - каза арх. Костадинов.

"Не ми хареса колко лесно става главен архитект. Това примесване от една държавна на друга държавна служба е номер. Въпросът е в начина на назначаването: Здравко Димитров каза, че ще има диалог, а в случая изобщо не е разговаряно с гилдията. Нещата са на ниво демагогия" - коментира арх. Роберт Чакъров. Самият арх. Чакъров е бил главен архитект и кметски наместник на Трето кметство в община Пловдив, общински съветник в мандата 1999-2003 г. и директор на дирекция в община Пловдив през 2011 г.  

Арх. Чакъров каза, че познава бегло новия главен архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов и не би могъл да му даде оценка. "Професионалист е, първите му крачки в район "Южен" бяха много плахи. После отиде в Карлово. Професионалист е, но ще видим. Не е незабележим, но трябва да се докаже, защото после може да стане проблем на другите" - коментира арх. Чакъров.

"Между главен архитект и архитект има голяма разлика. Главният архитект трябва да покаже качества, характер и възпитание най-вече. Той е главен - както диригентът в музиката" - обобщи арх. Роберт Чакъров.

Виж коментарите (14)

Още по темата (787):
07.02.2022 Беляшки се върна в община Пловдив
03.02.2022 Мирослав Беляшки: Не сме се карали с кмета, но ми е болно, че нещата не
вървят!
03.02.2022 Ексклузивно: Зико изгони началника на отдел "Канцелария на кмета и
протокол"!
09.12.2021 Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на
Калояново
25.11.2021 Мнение: Зико вече изцяло владее община Пловдив, заобиколен от послушковци
25.11.2021 Славчо Атанасов към Зико: Прекалено наведената поза в политиката не върши работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).