ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гергана Стоянова: В "Тракия" липсват елементарни неща, дори кошчета за боклук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:04 / 22.07.2015Коментари (3)5453
©
Гергана Стоянова
Кандидатът на "Съюз за Пловдив" за кмет на район "Тракия" Гергана Стоянова предлага Ботаническата градина да се превърне в зелена класна стая по биология. Днес ви предлагаме интервю с нея:

 

- Защо приехте да бъде издигната Вашата кандидатура за районен кмет?

- Приех, защото на хората в района им трябва човек, който да работи за тях, и мисля, че аз съм такъв човек. Хората от "Тракия" имат нужда от внимание, за човешко отношение, искат някой да ги изслуша. Няма да предам доверието на колегите от "Съюз за Пловдив", които ме номинираха. Ако трябва, няма да спя, но ще изпълня ангажиментите си. За мен това е огромна отговорност, не е моя прищявка или лекомислено желание.

- Познавате ли района, кои са главните му проблеми?

- Аз съм израснала в "Тракия". Със семейството си живея в "тракийски" апартамент, двете ми деца посещават "тракийски" градини. Много добре познавам манталитета на общността. Ние, "тракийци", се отличаваме от жителите на останалите райони. Имаме много засилено чувство за общност, следваме си свои навици. Например, тук хората имат обичай да общуват пред блоковете си и за удобство си изграждат и обзавеждат сами беседки. Разбира се, "обзавеждането" е с подръчни материали, със стари мебели, не е много естетично.

- Това може ли да се промени?

- Това са навици, изграждани с десетилетия, така общуват съседите тук. Но внимателно, с убеждаване и уговаряне тези междублокови "всекидневни" трябва да започнат да се променят, без да се нарушава хубавия обичай на хората от "Тракия" да се събират, да общуват, да празнуват заедно. Може ли да се седне пред блок № 11, например? И то при условие, че в блока е разположена детска градина. Отпред всичко е изпочупено. Граждани са ми казвали, че им трябват много силни връзки, за да им сменят някоя пейка. Затова моя инициатива ще е за живеещите във всеки два-три блока да се изгради по една красива беседка, пред входовете задължително да се монтират пейки.

- Харесвате ли състоянието на кметството, за чийто кмет се кандидатирате?

- Как да ми харесва, като на хората от "Тракия" им липсват елементарни неща като кошчета за отпадъци дори. Детските площадки, дори тези в самите детски градини, са с пясъчници без пясък. Хората негодуват от това безхаберие, страхуват се, че децата ще се наранят в тези циментирани корита. Толкова ли е скъпо да се насипе пясък в пясъчниците? Мисля, че това е липса на загриженост за гражданите и децата. Все се чака разрешение от голямата община. Ще преобърнем тази зависимост. Районните кметове от "Съюз за Пловдив" ще защитаваме активно нашите съграждани, ще бъдем истински техни представители пред Общинския съвет и пред кмета на града.

- Какви са най-сериозните проблеми в района?

- Те са свързани най-вече с неподдържаните големи междублокови пространства и паркове, със занемарените спортни игрища и опасните съоръжения по буренясалите детски площадки. Тъй като познавам всяко ъгълче на "Тракия", знам кога се коси тревата, чистят ли се междублоковите пространства, извозват ли се редовно отпадъците. 

Темповете, с които всичко това се извършва, са безумно бавни и отчайващи. Не знам по чии капризи "Тракия" неофициално е разделена на няколко зони и фирма "Чистота" и ОП "Градини и паркове" се грижат с предимство само за някои от тях. В други части на района хората се чувстват като забравени от Бога. Не се изискват много средства, а само желание и осъществяване на контрол. Въпрос на поставяне на приоритети.

- Къде играят малките "тракийчета"?

- В "Тракия" има три големи парка, но в тях площадките за игра са за много малки деца, катерушките са малко и стари, люлки няма. Дори в най-големия пловдивски парк "Детски свят" има една-единствена пързалка и тя е огромна дупка по средата. А децата се редят на опашка да се спуснат по нея. А паркът, който по проект трябваше да се изгради край паметника на Кан Крум, така си остана ненаправен. Зад конната скулптура е един пущинак. И крайно време е да се възстанови изоставената от десетилетия Ботаническа градина. Там могат да се повеждат открити уроци по биология.

- При толкова големи открити пространства в "Тракия" къде спортуват живеещите там?

- Нямат много възможности, за съжаление. Преди 30-ина години на три-четири блока е имало игрище с баскетболни кошове, с пилони за волейболни мрежи. Сега се виждат останки, висят кабелите на изпочупени с годините лампи, оградите са паднали и стърчат опасни железа. А децата отиват да играят сред тези опасности. Навсякъде тревите са до кръста. Има змии, кърлежи. Например, от страхотното някога игрище между блок № 7 и СОУ "Черноризец Храбър", на което и аз като момиче съм спортувала, днес е останала само част от оградата. Всичко е в бурени.

- Какви са недостатъците на пътната инфраструктура и паркирането в района?

- По-сериозен проблем с паркирането има край ДКЦ-5. Направени са джобове с места за спиране на автомобили, но само от едната страна. Има възможност такива да се обособят и от другата страна на улицата. Край много блокове има изградени паркинги, но те са частично затрупани със строителни отпадъци, които така си стоят. В Зона А-13 и край "Скобелева майка" почти няма осветление, улиците са с огромни кратери, а на местата, където са ремонтирани, дупките зейват отново след някой проливен дъжд. А "Скобелева майка" е един от входовете на Пловдив.

- Сериозен ли е недостигът на места в детските градини в "Тракия"?

- В района има 9 детски градини, но само две ясли. А тук живеят много млади семейства с малки деца. Нужни са още детски заведения за най-малките и те могат да бъдат пристроени към съществуващите вече детски градини. Много може да се направи , обаче, за дворовете на градини и ясли - за тяхната безопасност, приветливост и възможност за игра.

- Какво предвиждате за повишаване на сигурността в района?

- Според "Съюз за Пловдив", най-ефективен и модерен е моделът на видеонаблюдението, комбинира с мобилни групи за бърза реакция. Това особено важи за района на паметника "Скобелева майка", който е известно място за търговия със сексуални услуги. Странното е, че до ден днешен няма разрешение за изграждане на видеонаблюдение там, а хората се притесняват за себе си и за децата си от непосредствената близост на проституиращите и техните сутеньори.

- Ще отворите ли кметството към жителите на "Тракия"?

- С когото и да говоря в района, всеки казва, че няма достъп до кмета, че кметът и администрацията са затворени. Една табела "Приемно време: вторник от 11 до 13 часа" и това е. Чакаш с месеци да се срещнеш с кмета. А моделът, който от "Съюз за Пловдив" смятаме да въведем ще е точно обратният. Кметът и администрацията трябва да са сред жителите на района, а не да са затворени зад бюрото. Отношението към всички граждани ще е еднакво, всички те ще са равни в комуникацията си с управлението, проблемите на всички ще се решават бързо и навреме.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Герганче две гънки в мозъка нямаш,кусури тръгна да търсиш.Я си оправи олигофренското гласче пък тогава плямпай.
+10
 
 
Според тая в Тракия живеят в първобитния строй и я чакат точно нея , като мана небесна да реши всички проблеми. Явно барековщината е заразителна и си запазен пловдивски патент за рояка кандидат-управляващи които ще се самоизтъкват и всячески ще ни се натрапват и досаждат чак до изборите през октомври.
+10
 
 
Друго си е с проветрена уста! Друго си е! Някак си като каже всичко това и сама си повярва на тази кифла и става по - леко на душата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: