Гергана Грънчарова откри паметник на Люсиен Шевалас в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:04 / 02.04.2007
1660
На връх Цветница Гергана Грънчарова, Министър по европейските въпроси, откри в Пловдив паметник на Люсиен Шевалас, провъзгласен за „Министър на цветята". Гергана Грънчарова е председател на Инициативния комитет за изграждането на скулптурната композиция, автор на която е известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки. На откриването скулптурната композиция присъства и кандидатът за евродепутат от листата на НДСВ Меглена Русенова, представители на политически и граждански организации в Пловдив.

Основната част от средствата за изграждането на скулптурата са по програмата за „Малки демонстрационни проекти - 2004" и дарение от народните представители от НДСВ Милен Велчев, Владимир Дончев, Пламен Моллов и зам.-министрите Цонко Киров и Валери Цеков.

Изграждането на най-известния днес пловдивски парк - „Цар Симеоновата градина" е свързано с името на швейцарския архитект Люсиен Шевалас, работил в края на 19 век като придворен градинар на турския султан Абдул Азис. Шевалас пристига през 1879г. в Пловдив по покана на Генерал-губернатора на Княжество Източна Румелия - Алеко Богориди и живее в града в продължение на 42 години. Дело на известния паркостроител са залесяването на хълмовете Бунарджика, Сахаттепе в Пловдив, както и много паркове и градини в България и по целия свят.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...
Грозен скандал между ПП-ДБ и "Възраждане" на Главната, бивш облас...
Последна информация за тримата оцелели след джипа-ковчег от бул."...
Анастас Ангелов, БСП: Болниците да не са търговски дружества
32 лева за вход на човек, ако искате да се разхладите недалеч от ...
Транспортен хаос около Митницата в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).