ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Георги Стаменов: Догодина ще реконструираме два емблематични за Пловдив паметника на културата
Автор: Диана Бикова 15:26 / 25.12.2022Коментари (0)4197
©
В интервю за Plovdiv24.bg кметът на район "Централен“ Георги Стаменов разказва, че усилията на администрацията са насочени към благоустрояване и подобряване на качеството на живот. През 2022 г. са направени над 300 паркоместа, ремонтирани са общо 5000 кв. метра тротоари, 11 338 кв. метра асфалтови настилки, 2104 кв. метра паважни настилки. Изградени са няколко спортни и детски площадки, подменено е осветлението в квартал "Съдийски“, на Сахат тепе и улиците около него.

"Огромна отговорност е, че на територията на района са тепетата, реката, много сгради паметници на културата. Смятам, че в годините успяваме и в съхраняването на културно-историческото наследство, и във възстановяването на съвременната инфраструктура“ - коментира Стаменов.

След превръщането на Бунарджика в новото предпочитано място за отдих и разходка, усилията са насочени към Младежкия хълм и неговата социализация. Следващата година е планирано изграждането на напоителна система и пожарни хидранти. На Сахат тепе, където е имало воден часовник, е проведена успешно административната процедура за изграждането му отново и напролет ще бъде монтиран.

Заради пробива под централна гара догодина се очертава да има сериозни затруднения с движението. Кметът Стаменов имаше идея да се ремонтира улица "Любен Каравелов“, за да поеме част от автомобилния трафик, но не е приета и остава за реконструкция след приключване на тунела. Така остава вариантът автомобилите да се пренасочат към булевард "Копривщица“, като се направи нова регулация на прелезите. През тях трябва да се преминава не на база знаци за предимство, а със светофари или регулировчици, за да се създаде по-голяма пропускливост.

Над 95% от паметниците на културата са на територията на район "Централен“. Междуведомствената комисия прави ежеседмични проверки и издава предписания какви мерки трябва да се предприемат. Самата процедура по съгласуване с НИНКН отнема поне половин година, но хубавото е, че частните собственици имат желание да реновират сградите си, посочва кметът.

Няма неразрешим проблем, когато се взема законово и прагматично решение, въпреки че всеки казус има две страни и едната остава недоволна, отбелязва Стаменов.

Догодина се очаква да започне дългоочакваната реконструкция на Дондуковата градина, която има крещяща нужда от ремонт. Проектът предвижда да има фонтан на мястото на сегашната цветна ваза, а неработещите водни огледала да се премахнат и оформят като цветна зона. До Природонаучния музей ще се възстанови някогашната беседка. Ограда няма да има, а настилката ще е от естествен камък и гранит, разказва кметът.

Стаменов е разговарял с кмета на Пловдив Здравко Димитров да се направи процедура по ЗОП за калдъръма в Стария град. "Там спецификата е много голяма. Хората, които могат да редят калдъръм и да го правят както трябва, са единици. Към тази процедура е добре да се включат и подпорните стени, т. е. всичко онова, което е необходимо за поддържане на автентичния вид на Трихълмието“ - смята той. За подмяна на настилките и подземната инфраструктура в Стария град ще са необходими между 6 и 8 милиона лева, които може да се предвидят за следващия мандат.

Сред по-големите обекти, които догодина предстои да стартират, е ремонтът на Хуманитарната гимназия. Ако няма обжалвания, след подписването на договора с избрания изпълнител ще се възложи изработването на всички дограми, които ще бъдат пълна реплика на автентичните. Едва след доставката им и съобразно ваканциите на учениците, ще се пристъпи към работата по самата сграда. "Работата е много, много специфична, но ще се справим. Ако беше малко и е лесно, някой щеше да я свърши досега“ - отбелязва кметът.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: