ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Френски лектори и български архитекти участват в среща-разговор за опазването на архитектурното наследство в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:09 / 18.04.2022Коментари (0)1024
В Балабановата къща днес се провежда среща-дискусия на тема "Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“. Организатори са Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив“. В разговора, посветен на опазването на архитектурното наследство, повторното му използване, мястото на културата в града участват лекторите от Франция - г-н Филип Прост, архитект и урбанист, завършил Ecole de Chaillot, член на Националната комисия за културно наследство и архитектура, чиито проекти са белязани от постоянната грижа по отношение на контекста и историята на местата и г-жа Мод Льо Флок, Директор на POLAU-arts & Urban Planning и урбанист, специалист във въвеждането на художествена динамика в градските проекти и в процесите на териториален преход.

Модератор на срещата е Петър Петров, Директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който участва в програмата и с отделна презентация на тема Старинен Пловдив.

Срещата бе открита от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

"Щастлив съм, че форумът "Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“ се провежда в Пловдив. Доста са причините, за да се случва тук и една от тях е, че Пловдив е първата българска ЕСК. Като член на европейското семейство на столиците на културата, споделя общи ценности и една от тях е именно съхраняването, опазването и интегрирането на културното наследство. Втората причина са културните дадености. Пловдив притежава повече от 700 културно-исторически забележителности, с находки от седем археологически периода. Горди сме, че два от тях са и в индикативния списък на ЮНЕСКО. Последователната политика, която община Пловдив води е следващата причина, заради която градът ни често е даван за добър пример. Стъпка по стъпка, всяка следваща година се стремим да инвестираме в съхраняването и опазването на културното наследство. Такива добри примери са къща Клианти, Стамболян, Балабанова къща, Базиликите, а Античният театър и Римският стадион са освен съхранени паметници на културата и съвременни сцени. В петък открихме реставрираната и обновена Постоянна експозиция на Градската художествена галерия, която е най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство у нас. Историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. Съществена стъпка, която предприехме тази година е програмата "Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“ . Тя е за подкрепа, насърчаване и финансиране на инициативи по консервацията и реставрацията на фасади и художествени елементи на сгради, частна собственост, находящи се на територията на Стария град. Ще търсим синергията между община и държава така, че процесът да продължи. Разбира се, трябва да си признаем и че имаме и недотам добри примери. Пожелавам успех на днешния форум и вярвам, че ще почерпим от добрите идеи и опит, ще научим ценни и важни неща“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Поздрав към участниците и гостите отправи и директорът на ОИ "Старинен Пловдив“ доц.д-р Елена Кантарева – Дечева.

"Изключително съм щастлива, че в годината, в която отбелязваме 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, в Международния ден на световното културно наследство -18 април, 45-ия Международен ден на музеите и 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика на Филипопол, посрещаме всичко това с богата и наситена програма. Днешният форум е също част от нея. За нас е чест да бъдем домакини на това важно събитие и използвам възможността да поканя всички, след приключване на форума, да се присъединят към другите две събития тази вечер – откриването на пътуващата изложба "Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" в Епископската базилика на Филипопол, и другата изложба, която Общински институт "Старинен Пловдив“ организира по случай отбелязването на 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика“, каза доц. Кантарева, която пожела успех на форума.

В рамките на събитието, в Балабановата къща е експонирана изложбата "Франция еМоция – Пътешествие анимация“. Създадена по инициатива на Клъстера Ату Франс (Агенция за развитие на туризма във Франция) и Френския институт, тя предлага уникално творческо преживяване между фотографията и дигиталната анимация, което представя любопитно пътуване из забележителното богатство на френското културно наследство.

Встъпително слово направи и г-н Пиер Колио - съветник по сътрудничеството и културната дейност на посолството и директор на Френския институт. Заедно с него на форума присъстват Ирина Петреску -аташе по културното сътрудничество и Кристина Андреева - сътрудник проекти.

Акцентите във встъпителното слово на г-н Пиер Колио бяха свързани с титлата на Пловдив - Европейска столица на културата, връзката с пребиваването на Ламартин в Пловдив и съвместния проект Ecole de Chaillot, в който архитекти от цялата страна се събират в Пловдив на престижен френски курс по опазване на архитектурното наследство. Двугодишната програма на École de Chaillot (Екол де Шайо) е уникална с обучаването на специалисти на най-високо ниво. Школата е една от най-реномираните в света, а обучението в България е единственото в Европа с такава продължителност. Пиер Колио благодари сърдечно на община Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив“ за гостоприемството и партньорството.

Преди основните презентации на лекторите от Франция - Филип Прост и Мод Льо Флок, заместник-кметът на район Централен Фиданка Кацарева представи проекта за консервация и реставрация на къща "Ламартин“.

В края на срещата е предвидена дискусия с публиката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: