Фонтанът пред община Пловдив ще грейне в синьо и зелено

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:30 / 05.06.2022
1602
Довечера Националният дворец на културата ( 21,00 ч.), Царевец в старата столица Велико Търново (в 22,00 ч.) и фонтанът пред община Пловдив (в 21.00 ч.), най-старият жив град в света, ще грейнат в синьо и зелено, заедно с над 100 емблематични културни обекта по целия свят. Така България ще отбележи Международния ден на околната среда и ще участва в обединените действия на редица държави в грижата за нея. Синьо и зелено са цветовете на най-голямото международно движение за спасяване на световната почва Save Soil, създадено преди 25 години от световния духовен водач Садгуру. 

През април създателят на движението  посети България като част от 100-дневната му обиколка на мотоциклет през Европа, Близкия изток и Азия, с цел да повиши информираността и да ускори реалните мерки за спасяване на почвата. Причината е деградирането на 52% от обработваемите почви на планетата и критичното понижаване на органичното съдържание в тях (хумусен слой) под необходимия минимум.

По време на визитата си в София Садгуру се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и неговия екип, който подписа Меморандум за разбирателство, в подкрепа на целите на движението. Движението Save Soil е вече официално подкрепено от световни лидери и представители на над 100 държави, както и от Световната продоволствена програма (СПП), ООН и други международни организации. 

Как можем ние да участваме? Освен политическите мерки, всеки може да се застъпи за каузата като заяви своята подкрепа и чрез споделяне, участие в културни събития, дарение, организиране на почистване или като засади дърво. Движението "Спасете почвата“ изгражда подкрепа от доброволци в България, които организират събития за залесяване и популяризиране важността на почвата.

На 5 юни в кино "Кабана" в парка на НДК от 21.00 ч. ще се състои благотворителен концерт “Спасете почвата“ с вход свободен с много музика и танци, викторина и занимания за деца. В програмата са включени разнообразни стилове, включително народна музика на акустична китара, вокална група "Смехоранчета", софийската група Recoil, Хайлайт Академи, Реймънд Сиърс, Jeff Groves, Laura Giosh-Markov & Daniel Frank и популярните DJ Balthazar & JackRock. 

Събитията са част от отбелязване на Международния ден на околната среда. България се включва в светлинното шоу с три свои емблематични културни обекта редом с над 100 локации по целия свят като Пиаца дел Кампо в Италия, Ниагарския водопад, Олимпийския стадион в Монреал, водния фонтан в Женевското езеро и много други. Кадри на живо от всички локации ще бъдат излъчени от движението Save Soil по целия свят, които ще популяризират важността на обединените действия за спасяване на почвата, както и държавите участници като зелени и атрактивни културни дестинации.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).