Фондация "Отворени Изкуства" отговаря на обвиненията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:04 / 29.06.2012
3551
По повод разразилия се скандал и обвиненията на частни галеристи, Фондация "Отворени Изкуства" разпространи следното прессъобщение:

Фондация "Отворени Изкуства" е учредена от Катрин и Веселина Сариеви през 2007 година в Пловдив като юридическо лице за осъществяване на общественополезна дейност, създадено съгласно Закона за юридическите лица с не-стопанска цел. Фондацията е регистрирана в Централния регистър към Министерство на правосъдието, към което подава ежегодни финансови и текстови отчети за дейността си. Преди да бъде отделена в самостоятелна юридическа форма и регистрирана като фондация "Отворени Изкуства" между 2005 и 2007 година концепцията "отворени изкуства" е програма за некомерсиална културна политика в дейността на Галерия Сариев.

Проектите си Фондация Отворени Изкуства осъществява, чрез набиране на благотворителни активи, получаване на дарения от отделни граждани, търговски дружества, общински и държавни учреждения и фондове и чрез привличането на партньори, подкрепа чрез доброволен труд. Средствата се набират предимно на конкурсен принцип по конкретни програми и грантове. Всяка от финансиращите организации получава детайлни отчети при приключване на проектите.

МИСИЯТА НА ФОНДАЦИЯТА И НОЩТА

Мисията на Фондация "Отворени Изкуства" е да работи за осмисляне, активизиране и комуникиране на града със средствата на изкуството. С тази идея, през 2005 година, Веселина Сариева инициира авторски защитения проект "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" и го организира с подкрепата на група съмишленици, обединени в не-юридически регистриран "Организационен комитет" (в него като представители на отделните институции влизат: Красимир Линков - директор на ГХГ-Пловдив, Ваня Атанасова - председател на Сдружението на частните галеристи и като гражданин - Мария Капон). През 2007 година с учредяването на Фондация "Отворени Изкуства" и протокол от "Организационния комитет" през 19 юни 2007, Фондация "Отворени Изкуства" се превръща в Базов организатор на ежегодната "Нощ на музеите и галериите - Пловдив".  

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2007-20012

От 2007 година с официалната регистрация на Фондация "Отворени Изкуства", започва изготвяне на проекти за целогодишната и ежегодна програма. В годишната дейност са заложени основно проекти и събития в програмите: "Нощ на музеите и галериите", "Град и култура". От 2011 година Фондация "Отворени Изкуства" стартира "Образователна програма за съвременно изкуство". Отделно извън тези платформи са подпомагани отделни каузи и събития.

Програмата "Нощ на музеите и галериите" обхваща базово организиране, програмиране, координиране, реклама и иницииране на съпътстващи специални арт-проекти за събитието в Пловдив. Реализирани издания: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 година. Традиционен съ-организатор е Община Пловдив.

Програмата "Град и култура" е програма, чиито първи иницииран авторски проект е "Улица Отец Паисисй" през 2010 година с последвали издания през 2011 и 2012 година и "Проект 01" през 2010. Днес в програмата влиза и съвместният проект "Беседка за града". Тук са и подинициативите като - включване в акцията към "Казуса кино Космос" през 2011 година.

Програмата "Образователна програма за съвременно изкуство" е в подготовка от 2010 година и включва годишни събития като "Въведение в съвременното изкуство - Образователен курс" през 2011; "Неделни лекции" и "Разговори с творци" през 2012 година. Тук също са "Форум Колекционери" 2011 година и подкрепа за ежемесечното издание "artnewscafe бюлетин" 2010, 2011, 2012 година. 

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА И НОЩТА

В концепцията на "Нощ на музеите и галериите", многократно публикувана и обществено достъпна на сайта на събитието, още от първото издание е упоменато: "Събитията в програмата са продуцирани основно от участващите културни институции." Своят принос за цялостната програмата на събитието Фондация "Отворени Изкуства" е давала през годините чрез платформите си: "Специални проекти Нощ" и "Град и публични пространства".

По отношение на финансовите ангажименти към участниците в събитието - Фондация "Отворени Изкуства" набира средства за равноправната реклама на всички участници и оповестяване на техните програми, както и за реклама на цялото събитие "Нощ на музеите и галериите". Всички останали актове на подкрепа от страна на организатора, които ежегодно са получавали участниците в Нощта, нямат финансов еквивалент.

През 2010 при промяна в статута на регионалните музеи и Градска художествена галерия и преминаването им към делегирани бюджети, беше взета мярка за обезпечаване на извънредния труд на служителите и битовите разходи. Вследствие на това, през 2011 година със съдействието на Фондация "Отворени Изкуства" е организирано финансиране от КЦМ-2000 АД, разпределено между: Регионален исторически музей, Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален археологически музей.

Същите институции имат изричното съгласие за подкрепа и през 2012 година.

За 2012 година съвместно с "Фондация Америка за България" по инициатива на Фондация "Отворени Изкуства" е организиран "Фонд Музеи" за реализиране на специален проект в "Нощ на музеите и галериите", към който могат да кандидатстват регионалните музеи и ГХГ-Пловдив. Вследствие на получените проекти от три институции: Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, с паричната сума от 5000 лева за реализация на проекта "Нощ на фотографията" е награден Исторически музей - Пловдив. 

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА И ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ

От август 2009 година Фондация "Отворени Изкуства" започна партньорска работа с "Фондация Америка за България". През първата година това партньорството беше ориентирано основно към жест на подкрепа за "кризисно подпомагане на реализацията" на "Нощ на музеите и галериите". За 2010 година от страна на Фондация "Отворени изкуства" към Фондация "Америка за България" беше предложена за финансиране детайлно описана годишна програма и подробно разчетен бюджет. Процедурата по избиране на проекти, протичане и отчитане беше коректно както за 2011, така и в последвалата 2012 година и партньорството беше подновявано на база на нови предложения и интерес към отделните културни проекти.

Вследствие на случилото се 26-28 юни 2012 (нападателната среща на 26 юни 2012 в Археологически музей, инициирана от г-жа Дякова и на информационната среща в artnewscafe на 28 юни 2012, инициирана от Фондация "Отворени Изкуства") за първи път беше повдигнат въпрос, който аргументирано обърна внимание към проблемите на частните културни организации, а именно - галериите. В последните години тези културни пространства не престават да изпълняват обществени културни задачи, а възвращаемост във финансовата криза липсва. Поради този факт, на срещата от 28 юни 2012 с консенсус от присъстващите частни галерии и Фондация "Отворени Изкуства" се взе решение да бъдат оформени и предложени за обезпечаване техните разходи. 

По общо решение тези бюджети ще бъдат взети от сумата, с която Община Пловдив подкрепя ежегодно събитието.
От своя страна Фондация "Отворени Изкуства" предложи и другите държавни организации като "Държавен архив" и Народна Библиотека "Иван Вазов" да бъдат подпомагани по същия принцип. 


Организациите, на които няма да бъде предложена подкрепа са търговските обекти - клубове, книжарници, и други обекти от програмата "Култура и Клуб".

Фондация "Отворени Изкуства" приема тези принципи да залегнат в бъдещото структуриране на бюджета и организирането на Нощта на музеите и галериите - Пловдив.

До излизане на официално изказване и официална позиция, както на Община Пловдив, така и на всички финансови партньори на събитието, с които предстои подписване на съответните договори за подкрепа, Фондация "Отворени Изкуства" не се ангажира с реализиране на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" 2012.


Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
09.08.2012 Над 100 събития в рамките на Нощта на музеите и галериите
08.08.2012 "Хор на оплакванията" ще има в Нощта на музеите и галериите
03.07.2012 Питат ни: Има ли нужда Пловдив от "Нощ на музеите и галериите"?
29.06.2012 Фондация "Америка за България" подкрепя Веселина Сариева и "Нощта на музеите и галериите"
28.06.2012 Сариева: Не знам дали ще има "Нощ на музеите и галериите", зависи от
спонсорите
28.06.2012 Зам.-кмет: И тази година в Пловдив ще има "Нощ на музеите и галериите"
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).