Фондация "Америка за България" подкрепя Веселина Сариева и "Нощта на музеите и галериите"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
18:11 / 29.06.2012
4128
След завихрилия се конфликт между основния организатор на фестивала "Нощ на музеите и галериите", станал емблематичен за Пловдив през последните години, и галеристи от града под тепетата, позиция по темата бе изпратена до Plovdiv24.bg и от основния спонсор на събитието - фондация "Америка за Бълария". Публикуваме целия текст без съкращения и промени:

Фондация "Америка за България" е създадена през 2008 година и е най-голямата частна филантропска организация в България. Със своя бюджет от $ 400 милиона, фондацията подкрепя проекти в шест ключови области, една от които е "Изкуство и култура". От създаването си до днес, Фондацията е одобрила 330 проeкта за над 100 милиона долара. Само в областта на "Изкуството и културата", подкрепата ни e за повече от 111 проекта на обща стойност над 7 милиона долара.

"Нощта на музеите и галериите в Пловдив" е едно от най-значимите културни събития в България - никаде другаде в страната ни няма толкова масово посетена и добре организирана Нощ. София също отстъпва значително в тази инициатива, въпреки че в столицата разнообразието от музеи и галерии е по-голямо. Една от причините за успеха е професионализмът и огромния ентусиазъм и енергия, която Веселина Сариева и нейния екип от млади хора влагат в организацията на пловдивската Нощ.

През 2009 г., впечатлена от усилията на Веселина Сариева да допринесе за оживяване на културното пространство в Пловдив и България като цяло, Фондация "Америка за България" отпусна дарение на стойност 13,190 лв. на фондация "Отворени изкуства" за изготвяне на рекламни материали и популяризиране на събитието. От тогава през годините сме подкрепяли не само "Нощта на галериите и музеите", но и много други инициативи на Фондация "Отворени изкуства" - "Улица Отец Паисий", подкрепа за ежемесечното издание "artnewscafe бюлетин", Фон: млади автори - "Проект 01", "Въведение в съвременното изкуство - Образователен курс", "Неделни лекции", "Разговори с творци" и "Фонд Музеи".

Изискванията на Фондация "Америка за България" за кандидатстване, осъществяване на проектите и отчетност са стриктни. За малко над трите години от своето създаване само в областта "Изкуство и култура" сме получили над 1000 проекта за грантове, а сме одобрили и дарили средства за 111 проекта на едва 65 организации. Договорът за дарение с всяка от тези организации съдържа строги правила за отчетност, които държим да се спазват. От първото дарение през 2009 г. до сега, Фондация "Отворени изкуства" безупречно е отчитала средствата, които сме дарявали по предварително изготвен бюджет, и отчетите са били одитирани и приемани от органите, които са натоварени с тази функция при нас.

Освен с Фондация "Отворени изкуства", в Пловдив сме работили със сдружение "Изкуство днес", което представя съвременно изкуство в "Баня Старинна", с частния театър "Хенд", на когото помогнахме да направи театрална зала и да постави няколко представления, с Фондация "МузикАртисимо", която организира "Дни на музиката в Балабановата къща" - събитие, което получи наградата на Българско национално радио за проект на годината през 2011.

Фондация "Америка за България" не е само основен спонсор на Нощта в Пловдив, а също осигурява съдържание за нея. През септември 2011, на "Нощта на музеите и галериите" гостуваха два фестивала, подкрепени от Фондация "Америка за България" - "Фортисимо Фест", който представи прекрасен концерт от класически произведения в Античния театър, и A to Jazz, който огласи улиците и клубовете с великолепни джаз изпълнения. И двете събития бяха безпланти и със свободен достъп за всички гости на Нощта.

За трите години, през които я подкрепяме, Нощта набра голяма популярност и славата й се разнесе извън рамките на Пловдив. От около 15,000 посетители през 2009, на миналогодишното издание се стекоха над 40,000 души, около 60% от които бяха туристи от България и чужбина. Нощта е важна не само за културата, но и за икономиката на града - тези туристи и посетители ползват хотелите, ресторантите и пазаруват в магазините.

Магията на пловдивската "Нощ на музеите и галериите" не е само плод на усилията на фондация "Америка за България" и на фондация "Отворени изкуства". Тя е плод на доверието и съпричастието на всички музеи, галерии, хора на изкуството, културни активисти, както и на цялата пловдивка общественост. Тя е плод на подкрепата на Общината и други организации, които подпомагат събитието със средства или материали. За нас подкрепата на обществото е сред най-важните предпоставки за успеха на всеки проект - било то фестивал, концерт или друго културно събитие. Ако институциите, които участват в културния живот на града не искат "Нощта", ние не бихме могли да им я дадем насила. За нас фондация "Отворени изкуства" е коректен и желан партньор, а Веселина Сариева е един от най-изявените културни активисти в България. Ето защо вярваме, че нашето сътрудничество ще продължи да дава добри резултати не само в Пловдив, но и във всеки друг град, който би ни приел с ентусиазъм.

Надя Захариева
Програмен директор "Изкуство и култура"
Фондация "Америка за България"

29 юли 2012 г.


В изказването си пред нашия сайт главният организатор на събитието Веселина Сариева заяви, че дали тази година ще има "Нощ на музеите и галериите" зависи от спонсорите и тяхната реакция на разразилия се конфликт. След реакцията на основния спонсор ние, от Plovdiv24.bg се надяваме събитието да се случи. През 2010 г. бяхме поканени за медиен партньор и с радост и гордост се включихме и изпълнихме тази си задача напълно безвъзмездно. Нашите редовни читатели знаят, че рядко си позволяваме да публикуваме собственото си мнение по който и да било въпрос. В случая обаче смятаме, че подобен фестивал, уникален по рода си, предизвикващ такъв интерес и позитивни емоции, както сред пловдивчани, така и привличащ много посетители в нашия град, трябва да продължи да съществува, а все по-големият интерес към събитието показва, че главният организатор е напипал правилната концепция.

Виж коментарите (11)

Още по темата (7):
09.08.2012 Над 100 събития в рамките на Нощта на музеите и галериите
08.08.2012 "Хор на оплакванията" ще има в Нощта на музеите и галериите
03.07.2012 Питат ни: Има ли нужда Пловдив от "Нощ на музеите и галериите"?
29.06.2012 Фондация "Отворени Изкуства" отговаря на обвиненията
28.06.2012 Сариева: Не знам дали ще има "Нощ на музеите и галериите", зависи от
спонсорите
28.06.2012 Зам.-кмет: И тази година в Пловдив ще има "Нощ на музеите и галериите"
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).