Филм за Навални, с участието на Христо Грозев, е номиниран за "Оскар"

Автор: Гено Петров
Коментари (0)
10:24 / 25.01.2023
3527
Документалният филм "Навални" бе номиниран за "Оскар" в категорията "Най-добър документален филм". Той е продукция на HBO Max и CNN Films.

В създаването на филма участва и българинът Христо Грозев. Той е пловдивчанин и възпитаник на пловдивската Английска гимназия, но още от 90-те е емигрант. Разследващ журналист от платформата Bellingcat. Бе обявен за издирване от Русия в края на на миналата година.

Навални оцелява при опит за покушение чрез отравяне със смъртоносен нервнопаралитичен агент през август 2020 г. Германското правителство впоследствие оповестява, че е бил отровен с вещество от химичната група "новичок" - смъртоносна нервнопаралитична отрова, свързвана със случаи на атаки срещу други противници на руското правителство.

Филмът "Навални“ (2021, САЩ) на режисьора Даниъл Роър проследява българския журналист Христо Грозев, който търси отровителите на руския опозиционер Алексей Навални. През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Навални, е с опасност за живота. Лекарите констатират, че е отровен. Документалният филм, който прилича на шпионски трилър, проследява работата на Навални и Грозев, които откриват агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), участвали в отравянето, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки от тях, един по един, за да ги пита защо са го направили.

По време на няколкомесечното му възстановяване излизат шокиращи разкрития за опит за убийство срещу него и въпреки това той решава да се върне у дома. Президентът Владимир Путин отрича каквото и да е участие в покушението и обвинява медиите, които разпространяват новини за случая за замесени в "информационна война", подпомагана от враждебни към Русия чуждестранни специални служби.

Осъзнавайки рисковете за безопасността си, Алексей Навални доброволно се завръща в Русия на 17 януари 2021 г. и е арестуван веднага след кацането си в Москва. На 17 януари 2022 г. се навърши една година, откакто Навални е в затвора, като претекст е предишна условна присъда и нарушаване на ограничение за напускане на Русия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7051):
05.04.2024 Вини Джоунс с нова любов
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
29.02.2024 Великани идват в Пловдив       
21.02.2024 Пуснаха нова песен в памет на Димо от P.I.F
04.02.2024 След 47 години те още са заедно не само на сцената
30.01.2024 Цяла България я обича: Родена е в Пловдив и днес става на 80!
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).