Eвродепутати търсят програми за Източната порта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:46 / 09.04.2010
4584
Информационно табло за Източната порта ще заработи до дни. То ще е с 6 сменящи се панели, върху които ще има различни снимки и текстове. Постаментът вече е поставен до археологическите разкопки и - за жалост, своевременно са направени първите опити витрината да бъде "изрисувана".

50-те хиляди лева, необходими за идеен проект за реставрацията на обекта, още не са изнамерени. При приемането на тазгодишната програма за развитие на туризма общинската съветничка Сузана Николова предложи половината от 100-те хиляди, предназначени за озеленяване на Стария град, да бъдат пренасочени към портата. Идеята й беше отхвърлена след аргументите на заместник-кмета Петя Гогова, че за целта общината не може да похарчи и лев, защото този паметник на културата е държавна собственост.

"В закона за опазване на националните и културните ценности много ясно е записано, че независимо дали собствеността е държавна, общината отговаря за стопанисването и обгрижването на всички паметници на културата и археологически забележителности на нейна територия. Като местно управление, ние сме длъжни да полагаме усилия, за да поддържаме богатото историческо наследство, което имаме", коментира кметът на "Централен" Райна Петрова пред Plovdiv24.bg.   

За разлика от общината, областният управител Иван Тотев бил изключително благоразположен към идеите за реставрацията на Източната порта и щял да съдейства за 50-те хиляди. Все по темата Петрова е подготвила писма до различни български и чужди институции.

Идейният проект щял да е достатъчен, за да кандидатства за финансиране от Европа. Български евродепутати от ГЕРБ вече търсели подходящи програми.

Виж коментарите (2)

Още по темата (52):
01.09.2023 Ето кога откриват Небет тепе и Източната порта
25.08.2023 Ексклузивно: Вдигнаха колонадата на Източната порта
31.05.2023 Работата по Източната порта е в напреднал етап
30.08.2022 Най-после! Направиха първа копка на Източната порта
21.07.2022 Парите за Източната порта и Небет тепе са налични
20.07.2022 Фирмата, която работи по "По крепостните стени на Филипопол", влиза в Източната порта
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).