Ето какво поиска дядо Николай от старейшините в ОбС Пловдив

Автор: Георги Василев
Коментари (8)
09:52 / 27.02.2020
4364
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в сградата на общинския съвет днес, като поводът е 50-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия на 28 февруари 1870г, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Дядо Николай заяви, че Пловдив и личности, свързани с Пловдив, имат голямо значение за църквата. Той поиска от старейшините губернаторът на Източна Румелия Гаврил Кръстевич да бъде признат за почетен гражданин на Пловдив. Освен това предложи да бъде изработена и поставена първата в България статуя на големия възрожденец.

"Ако вземете такова решение, ние ще го благословим. Моля ви, заради нашата памет и достойнство, заради българската екзархия и православната църква. Бог да пази Пловдив и България“, заяви митрополит Николай.

*Гаврил Баев Кръстевич е български възрожденец, юрист и историк, османски съдия и валия, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя по времето на Танзимата.

Кръстевич е сред учредителите на Българската екзархия. Той е и главен управител на Източна Румелия от 1884 до Съединението през 1885 година.

Като редактор на списание "Български книжици“, през 1859 и началото на 1860 година Кръстевич публикува редица статии, с които се намесва активно в полемиката за обособяване на българите от гръцката Вселенска патриаршия. Противопоставя се на политиката на фанариотите срещу богослужението и обучението на български език и критикува отказа им да допуснат повече български представители на събора, който изработва устава на патриаршията.

През 1868 – 1869 година, по заръка на османското правителство, Кръстевич съставя няколко проекта за самостоятелна българска църква. Един от тях става основа за фермана на султан Абдул Азис от февруари 1870 година за основаването на Българската екзархия.

Кръстевич взема участие в Народния църковен събор, който заседава в Ортакьой (Цариград) от февруари до юли 1871 година и приема устав на Екзархията. Повечето от постановките за устройството на българската църква са изработени от него и одобрени от делегатите.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).