Ето какви кредити обслужва община Пловдив в момента

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
17:38 / 14.07.2021
3049
Стана ясно какви кредити обслужва община Пловдив в момента, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Заместник -кметът по финанси Величко Родопски докладва пред съветниците, че до 2022 година изтича кредитът, който община Пловдив е взела от "Райфайзенбанк", в размер на 50 млн. лева.

До края на тази година ще бъде покрит и кредитът от 3 млн. лева от фонд "Флаг". Общината вече е покрила и кредит по ПУДООС, в размер на 2 млн. лева.

Да 2017 година трябва да приключи и кредитът, който е получен от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, като остатъкът по кредита е в размер на 19 млн. лева. Със средствата от заема в размер на 14.2 милиона евро трябваше за бъдат изпълнени четири много важни инфраструктурни обекти в Пловдив – "Коматевско шосе“, бул. "Руски“; бул. "Шести септември“ – част от републиканската пътна мрежа, както и изграждането на булевард "Северен“. По този кредит се плащат по 3 млн. лева годишно, поясни Родопски.

2 млн. лева бяха изтеглени и за Небет тепе, като този заем не е изразходва. Той трябва да се върне до 2030 година. По заемите се плащат лихви за около 60 000 лева годишно.

Според Родопски всичко е важно за града и не може да се твърди ,че нещо е по-важно от другото. Той посочи, че в града вече се строят 9 детски градини и се проектира 1 училище.

"Няма как да съкращаваме хора и да правим административна реформа при положение, че няма техника, с метли метем, вдига се прах, заради което въздухът е прашен", добави още заместник -кметът.  По думите му новите сгради в Пловдив се увеличават, а хората от общинските почистващи фирми се натоварват още, тъй като няма техника. 

"Най-важното е, че тези проекти не може да се финансират по европейски програми. Единствено чрез наши средства", добави Родопски. За да бъде направена реформа в общината, трябва да се дигитализират общинскиТЕ предприятия и администрацията.

Г-н Родопски, безкрайно сте ми симпатичен, в сравнение с недоразумението Илия Кирчев", контрира независимият общински съветник Слави Георгиев, който отново поиска списък за това къде се правят детски градини. Според него, 2 години реално извършени действия в града ни няма. 

"Кое е важно за града се решава с документи. На база съществуваща документация, каквато не е предложена в тези 97 страници", добави Слави Георгиев.

Общинският съветник Владимир Кисьов напомни, че на Пловдив му трябват машини не за 50 млн. лева, а за 440 млн. лева, за да вдигнем стандарта си и за да се доближим до градовете, към които се стремим.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (98):
02.08.2023 Слави Георгиев зададе доста неудобни въпроси на кмета
06.03.2023 С нова техника Общината ще поддържа парковете на Пловдив
22.12.2022 Срещу 3 милиона лева базата на "Чистота" и "Градини паркове" става като
нова
02.12.2022 Допълниха автопарка на "Чистота" с 8 нови машини
20.09.2022 Чистотата на въздуха в Пловдив остава блян
03.05.2022 Нови машини за "Чистота" и "Градини и паркове" съвсем не означава, че метлите отиват в историята
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).