Ето как отбелязаха ученици от Пловдив Деня на влажните зони

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:30 / 16.02.2020
3022
На 13 февруари Зелени Балкани и Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ – Пловдив) отбелязаха Световния ден на влажните зони с открит урок за наблюдение на биоразнообразието на река Марица. В събитието взеха участие над 90 деца от 4 училища в Област Пловдив. На учениците от 1 до 11 клас и техните ръководители бе представена информация за влажните зони и тяхното биоразнообразие, как и защо отбелязваме Деня на влажните зони, защо е важна река Марица и какво е многообразието на живот в тази влажна зона. Участниците се запознаха с особеностите на орнитологичната техника – как се използват бинокли и зрителна тръба, каква литература могат да използват при изучаване на заобикалящата ги флора и фауна. Възпитаниците на ОУ "Граф Игнатиево“ в с. Граф Игнатиев, СУ "Любен Каравелов“, СУ "Братя Миладинови“ и гимназистите от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ наблюдаваха един от най-емблематичните представители за града през зимата – малък корморан* (Microcarbo pygmaeus).

*Малкият корморан е вписан като Застрашен от изчезване в Червената книга на Репубика България, защитен на територията на цялата страна (ЗБР) и обект на опазване от екологичната мрежа НАТУРА 2000, а за неговото опазване на територията на Община Марица по предложение на Зелени Балкани е обявена Защитена местност "Нощувка на малкия корморан“.

Други видове, които отделните групи ученици наблюдаваха са зеленоглава патица, зеленоножка, зимно бърне, както и земеродно рибарче. Въпреки, че събитието се проведе далеч от някое от 11-те Рамсарски места в България, участниците се запознаха с екологичната мрежа НАТУРА 2000 и ЗЗ Марица (BG0000578).

Благодарим на ръководствата на ОУ "Граф Игнатиево“, с. Граф Игнатиев, СУ "Любен Каравелов“, СУ "Братя Миладинови“ и Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“, на учениците и техните ръководители за участието и проявения интерес към влажните зони и тяхното биоразнообразие.

Благодарим на всички доброволци на Зелени Балкани, които отделиха от своето време и бяха част от отбелязването на датата.

Събитието е част от информационната кампания на Зелени Балкани за отбелязване на Световния ден на влажните зони, в рамките на проект "НАТУРА 2000 в България – Нови Хоризонти“ LIFE17 GIE/BG/371.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).