Ето го виенското колело, което ще "краси" центъра на Пловдив

Автор: Георги Кирилов
Коментари (9)
17:02 / 30.05.2021
26309
Виенското колело, чието монтиране на пл. "Централен", предизвика противоречиви реакции у пловдивчании, вече може да се види в пълен размер.

Plovdiv24.bg припомня, че новата атракция на Пловдив пристига от австрийската столица - Виена. Колелото е високо колкото бившия партиен дом. Доставката се организира от холандска фирма, която, освен наема на площта, е платила и 20 000 лв. гаранция, че новата настилка на пл. "Централен" няма да бъде нарушена по някакъв начин.

Издигането на огромното колело в центъра на Пловдив е по повод навършването на 400 години от създаването му. То е описано за пръв път от пътешественика Питър Мънди през 1620 г. Англичанинът минава през Филибе на път от Европа за Индия и прекарва няколко дни тук точно по време на някакви общоградски тържества. Тогава вижда за пръв път прелюбопитно съоръжение - въртележка от две вертикални колела, монтирани за големи стойки, а отстрани има люлки с места за сядане, които при въртенето на колелата запазват хоризонтално положение. 

Самият зам.-кмет по културата в Пловдив Пламен Панов не е знаел за идването

новата придобивка в града. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил.

Площад "Централен" е една от визитните картички на Пловдив; площад, който с годините става все по-красив, а експонирането на разкопките на стария Филипопол ще продължи, за да може площадът да бъде място, през което пловдивчани и гости на града не само да преминават, но и да престояват на него.

Съоръжението, което се монтира там не само не е начинът това да се случи, а и е в тотален разрез с история, архитектура, в дисонанс с историческия дух на града.

Като зам.-кмет по културата не бях нито информиран, нито запознат с идеята.

Припомняме също, че Георги Стаменов, кметът на район "Централен", обяви, че не е бил запознат с намерението да бъде издигнато виенско колело на пл. "Централен". Според него на върха на Младежкия хълм е най-подходящо да бъде изградено такова съоръжение.

Много пловдивчани пък са загрижени за пешеходната настилка на пл. "Централен". Те смятат, че тя ще бъде тотално повредена от тежката техника, както и стана. Повечето от гражданите също са на мнение, че е можело да бъде измислено по-добро място за атракцията.

Виж коментарите (9)

Още по темата (14):
29.06.2021 Общината и колелото – лимит на малоумните обяснения, ако може
28.06.2021 Днес е последният ден на виенското колело в Пловдив
09.06.2021 Оттеглиха идеята за меморандум върху разполагането на атракциони на пл. "Централен"
01.06.2021 Пловдивчани с интересни отговори на анкетата ни пред виенското колело
01.06.2021 Мнение: Това с колелото стана като онова с кулата
31.05.2021 Главният архитект на Пловдив взе отношение по казуса с виенското колело
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).