ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Еньо Петров: Заради един донос трябва да доказвам, че нямам сестра
Автор: Диана Бикова 13:16 / 21.02.2024Коментари (0)6642
©
За лоши условия в най-новия частен старчески дом "Вип хепи хоум" в Пловдив сигнализира читателка на Plovdiv24.bg. Собственикът на социалното заведение Еньо Петров категорично отрича твърденията и заяви пред медията ни, че целта на сигнала е да го злепостави и за оказване на натиск.

Публикуваме сигнала без редакторска намеса:

"Здравейте, искам да изразя възмущението си от нещо, което е недопустимо да се случва в 21-ви век в една правова държава.

Става дума за така наречения старчески дом със звучното име Вип Хепи Хоум в гр. Пловдив, който се намира на ул. Прохлада 30.

Това място е опасно за обществото и за всеки човек, който реши да настани близкия си там. Да започна с това, че описанието е една голяма лъжа.

- В заведението няма никакви медицински специалисти, както е описано в сайта им. Хората са оставени на произвола на съдбата и на една възрастна жена санитарка, която е там по 24 часа за да се грижи за хората и изпълнява функциите на всичко в едно.

- В сградата няма кухня, а храната която се доставя на хората е крайно недостатъчна, непригодна за хора със затруднения в храненето, като също така никъде няма седмично меню, което е задължително от АКСУ за такъв тип заведение

- Вип Хепи Хоум не разполага със социален работник, който също е задължително условие за всеки старчески дом по закона за социалните услуги. Домуващите и настанени хора вътре няма как да комуникират с такъв професионалист и са оставени на произвола на съдбата. Не се провеждат регулярни срещи, няма изградени екипи от специалисти по ЗСУ. Цари изключителен хаос и бутафория.

- Място, което се рекламира като ВИП, НЯМА санитарен възел в нито една стая, а се разчита на малка и нефункционална тоалетна в края на коридора. Всеки човек със затруднено движение е обречен да ходи по 30 метра за да може да използва тоалетна. За къпане изобщо не става и дума, там трябва да се чака със седмици. Как може да функционира учреждение за възрастни и болни хора, което дори няма елементарни битови условия в стаите си ? Нормално ли е лежащо болните хора вътре да тънат в мизерия и в собствените си екскременти ?

- Персоналът в дома е крайно недостатъчен и не отговаря на нормата по ЗСУ. Социалните асистенти трябва да бъдат минимум със средно образование и в определено съотношение спрямо настанените хора. Там не се съобразяват с това по никакъв начин.

- При постъпване в дома не се попълват необходимия набор документи - няма молба от кандидата за ползване на услугата, не се изготвя индивидуален план за подкрепа, не се изготвя план за здравни грижи, не се изготвя индивидуална оценка на потребностите. Всички тези документи са задължителен елемент от набора, изискван от АКСУ по ЗСУ, но явно там са над закона. Многократно собственика се хвали с близките си политически контакти и казва, че те го правели недосегаем.

- Договорите се подписват от странични хора, а не от самите потребители на услугата, а също така не се води изобщо регистър на ползвателите на социалната услуга.

- Повечето от служителите нямат здравни книжки.

Много моля да обърнете внимание на това учреждение, което е опасно за вашите близки и в никакъв случай не трябва да се подминава това грубо погазване на правата на възрастните хора. Не трябва да има хора, които са над закона!"

Пред Plovdiv24.bg собственикът на старческия дом Еньо Петров заяви, че всичко е наред в социалното заведения. 

"Проверяван съм няколко пъти от Агенция за качеството на социалните услуги (АКСУ) и не са открити нарушения. Има персонал, а условията са повече от добри. Който дойде, може да се възхити от този дом" - коментира Петров. 

Сградата на улица "Прохлада" 30 е на три етажа. След сериозен ремонт е превърната в социално заведение.

"Широко, просторно, чисто и спретнато - такава е обстановката в сградата. Коридорите са широки по 2.40 метра, а баните са направени от мои приятели от Турция" - разказа Петров. При последната инспекция проверяващите от АКСУ  казали, че такива тоалетни и бани няма дори в хотел "Тримонциум". 

Капацитетът е 86 човека, като в момента там има 16 души. Петров твърди, че всеки ден е в дома и, ако има нужда, сам води хората на лекар. 

"За един донос сега трябва да мина през всички инстанции. Защо трябва да доказвам, че нямам сестра? Елате на място да се уверите сами какви са условията при нас и дали твърденията в доноса отговарят на истината" - заяви Еньо Петров.

Plovdiv24.bg изпрати официално запитване до АКСУ (Агенция за качеството на социалните услуги). Отговорът ще бъде публикуван в сайта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: