Емблематичната Хуманитарна гимназия получи страхотен подарък

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
08:45 / 13.05.2018
6025
Емблематично пловдивско училище получи страхотен подарък, след като местният парламент му отпусна 156 140 лева за ремонти, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Става дума за сградата, в която се помещават Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Княз Александър Първи", която е и паметник на културата с над 160-годишна история. 

Средствата ще бъдат използвани за фасадата и покрива на сградата, ще се ремонтира централното фоайе и коридорите на първия етаж, необходима е и смяна на дограма на прозорците по фасадата.

Епархийското класно училище открито на 1 септември 1850 година, през 1868 година е обявено за гимназия и само за няколко десетилетия успява да отвоюва Пловдив от елинизма, възстановява българското му име и превръща града в най-голям културен център на страната и крепост на българския национален дух, хвалят се днес от учебното заведение. Училището се утвърждава и като своеобразна школа, в която се възпитават борците за осъществяване на висшите национални идеали. Възпитаниците му участват активно в борбите за национално обединение, за Съединение, сражават се достойно по фронтовете, участват в културния и политически живот на страната.

Гимназията - определяна като "гордостта и славата на Пловдив", възпитава много от духовните първенци на нацията, държавници и политици като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Цанко Церковски, Людмил Стоянов, Георги Бакалов, Димитър Страшимиров, маестро Георги Атанасов, Панайот Пипков, проф. Асен Златаров и академиците Любомир Чакалов и Боян Петканчин, Иван Евстатиев Гешов, Константин Стоилов, Андрей Ляпчев и Георги Кьосеиванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).