Електронните знаци с радари са поставени пилотно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:35 / 25.12.2014
5770
Решихме пилотно да поставим радари и сигнализиращи табели на две места в Пловдив, като положителните ефекти могат да бъдат няколко - да алармират шофьорите за скоростта, но и да намалят шума и вредните емисии във въздуха. Така отговори Стефан Шилев, доскорошен директор на отдел "Екология" в община Пловдив, на Plovdiv24.bg във връзка с новите радари в града под тепетата.

От думите му стана ясно, че те са поставени на неслучайни места - в близост до детски заведения - първият е на улица "Богомил", другият - на "Димитър Талев". 

"Идеята е да въздействаме върху водачите на МПС. Чрез уведомяване за скоростта да повишим вниманието им. И двете радарни системи са монтирани близо до училище или детска градина. Според новия генерален план за движение в подобни райони максимално допустимата скорост е 30 км/час.

Наблюденията обаче показват, че това просто не се спазва. Оттук се повишават и шумовите нива - а точно до подобни детски заведения нормите са 45 децибела максимално допустим шум. Високата скорост допълнително увеличава шума. Проектът е пилотен.

Искаме да видим дали ще има резултат. Също така се надяваме по този начин да намалим и вредните емисии - евентуалното нефорсиране на двигателите би довело и до по-малко изгорели газове. Характерът на устройствата е чисто уведомителен и възпитателен.

Ще анализираме обстановката в тези два района - вече имаме монтирани устройства, които следят нивата на шума. Ако има положителен ефект, идеята може да бъде приложена и на други места из града", заяви от своя страна Антония Данаилова от отдел "Екология" към Общината.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).