ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерти обсъждат проблемите и бъдещето на занаятите на конференция в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:39 / 26.04.2023Коментари (0)1166
Двудневна конференция с крагла маса "Занаятите – наследство и бъдеще“ бе открита вчера в Дома на културата "Борис Христов“. В нея взеха участие Тони Симидчиева – председател на РЗК -Пловдив и бенефициент на проекта, проф. Мариела Модева – заместник-министър на туризма, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, партньор по проекта и домакин на събитието, Васка Бакларова – председател на УС на Съюз за стопанска инициатива, Д-р Ирена Тодорова – изп.директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство към UNESCO, Иван Влаев – председател на НЗК, Емил Василев – консултант на Занаятчийска камара Кобленц, Проф. Соня Милева-Божанова от СУ "Климент Охридски“, Амелия Гешева и други.

Кръглата маса откри Тони Симидчиева. Тя се реализира по проект "Занаятите – наследство и бъдеще“. Цел на срещата е да се поставят проблемите на занаятчийските организации, да се обсъдят и да се намерят начини за тяхното разрешаване. През последните 10 години РЗК-Пловдив реализира много наситена програма от събития с подкрепата на Община Пловдив. Организацията получи нови места за работа и изложби, което спомогна много за стабилизирането ѝ. С административната подкрепа от ресор "Култура“ на община Пловдив, камарата успя да спечели финансиране за дейности като укрепване на капацитета и популяризиране. Тони Симидчиева прочете и поздравителен адрес от еврокомисаря Мария Габриел.

Проф. Мариела Модева даде висока оценка на кръглата маса, която е първата по рода си. "Най-важното е проблемите да се обсъждат, за да могат да се решават. Конкретните възможности за взаимодействие са чрез промотиране на връзката между "Дестинация България“ и занаятчийството; чрез събитийния, фестивалния и творческия туризъм; чрез организациите за управление на туристическите райони; чрез участие на щандовете на МТ на туристическите изложения; чрез споразумения за сътрудничество и участие във междуведомствени работни групи за развитието на културния туризъм“, отбеляза проф. Модева, която изказа специални благодарности на Амелия Гешева за изключителната активност.

"Когато говорим за занаятите Пловдив е положителен пример, но това не се постига за ден. Това са резултати от процеси, които са стартирали преди години. "Занаятчийското училище“ е съвместен успех на Община Пловдив и РЗК. Важно е да споделим какво можем, за да вървим напред“, каза заместник- кметът Пламен Панов.

Васка Бакларова обърна внимание на факта, че Съюза за стопанска инициатива работи по проект за дигитализация на професиите и че занаятите са част от него. Тя отбеляза, че е изключително важно да се работи с младите хора, за да се гарантира приемствеността.

"Една от големите задачи на ЮНЕСКО е да превърнем всички млади хора в съзидатели на културното наследство. Занаятчийството е под ударите на всички социални, икономически, демографски кризи. Важно е нашето родно културно наследство да оцелее в този турболентен период и да се създадат условия познанията да се трансферират от едно поколение на друго. Трябва да подкрепяме най-видимата част от нематериалното културно наследство – занаятите“, отбеляза д-р Ирена Тодорова.

Иван Влаев след нея подчерта, че трябва да се дискутират трудностите при работа с професионалните училища, защото дейността на занаятчийските камари е разкъсана между Закона за занаятите, Търговския закон и Закона за образованието. Друг проблем, който е съществен за голям брой от регионалните сдружения е липсата на подкрепа от местната власт.

Емил Василев представи интересен анализ за развитието на законодателството в сферата на занаятчийството в следосвобожденска България, в периода 1944 – 1989 г. и действащите в момента закони.

Проф.Соня Милева-Божанова и Амелия Гешева представиха резултатите от проучване "Занаятите – между творческата икономика и опазването на културното наследство. Решения за бъдещето“. В това първо по рода си и мащабност проучване на художествените занаяти са участвали 55 общини, 18 РЗК и НЗК, 13 МИГ.

Програмата продължава и днес, когато участниците ще проведат дискусия, ще приемат официална обща декларация и ще разгледат Улицата на занаятите в Стария град.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: