Експерт за Баня Старинна: В последно време сградата стана опасна

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
11:43 / 03.02.2024
6211
Причината, поради която в последно време активно се говори за Баня Старинна" е фактът, че тази сграда стана опасна. Това каза за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия в Пловдив. Той отбеляза още, че са започнали да падат мазилки отгоре.

"Всъщност, не случайно влязохме в процес на проектиране и ремонт, и адаптиране на "Баня Старинна", защото това е една сграда, която въпреки че са правени различни ремонти през годините, те касаят преди всичко покрива и част от фасадите, но цялостно банята въобще не е реставрирана и въобще не е адаптирана, за да бъде едно място, където да се показва изкуство", обясни Линков.

Той добави, че от едната страна, където е последните реставрация и преди на покрива всъщност има един легнал улук, който е предназначен да събира водата от куполите и тя да не са изтича навънка през стрехата, за да не пада върху главите на хората. Но от друга страна пък не може да се сложат и нормалните улуци, като на обикновените къщи. Има един вътрешен отводен улук, на който последната реставрация е направена с обмазване, не с ламарина както се прави в днешно време, която на практика не може да издържи на студ и лед и се е напукала. И в следствие за това там водата прониква през микропукнатини и  овлажнява тази част на стената на фасадата.

"Отвътре има влага, и отвънка има влага, и с течение на времето започва да се компрометира стената. Последният инцидент е с два къса от тухли, които бяха паднали. Така че това не е нещо, което да е изненадващо. Старите сгради стареят и затова се налагаше да започнем цялостна реставрация на сградата", посочи Красимир Линков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
01.02.2024 "Баня Старинна" в Пловдив готова догодина
20.08.2023 Красимир Линков: Ремонтът на Баня Старинна в Пловдив е сложен и труден
09.08.2015 Ремонтът на баня "Старинна" на финала
08.01.2013 Ремонтират "Баня Старинна", поставят художествено осветление
Още новини от Новини от Пловдив:
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка
Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).