Експерт: Пловдив притежава уникални дадености - превърнете ги в капитал!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
12:39 / 24.02.2012
3389
Според бившия зам.-министър на културата и сегашен зам.-кмет на столична община Тодор Чобанов превръщането на Античния театър  във водеща туристическа атракция трябва да е една от основните мисии на местната власт, като даде пример с редица италиански градове. Общината е длъжна да направи всичко възможно да включи Пловдив в културния пейзаж на ЮНЕСКО. Той адмирира също така идеята за промяна в облика на Централната част на града, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Нужна е и концепция за начина, по който да изглеждат рекламите край такива уникални културни обекти, каквито има в Пловдив, а не както е в момента. Културният туризъм произвежда добрия имидж на страната - той е строител на българската идентичност. България, и в частност Пловдив, може да извлече множество дивиденти от даденостите, с които разполага, и да ги превърне в капитал. От думите му стана ясно, че за страната като цяло ще бъде добре да се запълни времевият интервал между зимния и летен туризъм.

"Тук например може да бъде създаден цех за изработване на скулптури от мозайка. Уникалните мозайки, които бяха намерени в Малката Базилика в Пловдив, могат да се популяризират, включително и по този начин. В София тайно си мечтаем да намерим точно такива мозайки. От всички археологически наследства в града трябва да се направи така, че те да носят печалба". Това каза Чобанов в кратката си презентация за културното наследство на Пловдив, което според него безспорно е много богато и трябва да се развива, по време на конференцията "Археология и градска среда", провеждаща се от вчера в нашия град.

Делегатите на XXII Лимес конгрес, който за първи път ще се проведе в България, могат да бъдат поканени на разходка в Пловдив. Ще ги доведа през септември, за да видят столицата на римската провинция Тракия от първите векове, обеща още Чобанов.

Виж коментарите (4)

Още по темата (8):
24.02.2012 Чужденец: Активизирайте ромите, за да станете Европейска столица на
културата!
24.02.2012 Кметът: Съхранението на културното наследство на Пловдив е приоритет за нас
24.02.2012 Архитект: За Стария град е нужна стратегия и постоянна работа
24.02.2012 И днес продължава археологическата конференция в Пловдив
23.02.2012 Арх. Николов: Пловдив има безценни дадености! Защо обаче не ги използваме?
23.02.2012 Археолози обсъждат развитието на археологическия капитал на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).