Експерт: Археологическият музей в Пловдив и Народна библиотека "Иван Вазов" имат общо начало

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:37 / 31.01.2024
4365
В сградата на Регионален археологически музей Пловдив бе охткрита изложбата "Библиотека Борис Дякович – история в документи и образи“, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Екатерина Илиева експерт в музея.

"Изложбата ще представи пред публиката това, което може би не всеки един гражданин на Пловдив или гости на града знаят, че музеят разполага с библиотека, и то не каква да е библиотека, а библиотека за специализирана археологическа литература, която е достъпна за всеки. Другата цел на нашата изложба е да представим и резултатите от едно сътрудничество, едно партньорство, което имахме с Община Пловдив във връзка с техния проект за реновиране, реставриране на културните пространства в града. И всъщност част от тези дейности бяха извършени именно във фондохранилище за нашата библиотека, а освен това и в залата, в която ще бъде представена и самата изложба", разказа Илиева.

"Предполагам много от вашите слушатели не знаят, че Археологическият музей в Пловдив е един от най-скоро обикновените музеи в страната, като той отваря врати след много подробен, много обстоен ремонт през 2010 година, като по това време в новата сграда са предвидени помещения за библиотеката, която до това време не се помещавала в отделно помещение, направена е отделна, просторна читалня, и разбира се направено е и книгохранилище, наред с многото фондове на музея, в които се съхраняват артефакти и старини. Но поради една или друга причина, парите може би най-вероятно са били проблем, не достигат средства да се направи, да се изгради и добра вентилационна система в това книгохранилище. И това е нещото, което ние заедно с Община Пловдив като част от проекта "Културното наследство на Пловдив представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, който е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, успяхме да осъществим през тази година, като вече е завършена тази ремонтна дейност", поясни Екатерина Илиева.

По думите и, ценните издания, с които разполагат към момента са над 16 000. Те вече се съхраняват в оптимални условия – инсталирана е климатична и вентилационна система, която осигурява комфорта на тези издания, на тези книжни тела.

Илиева поясни още, че посетителите ще видят в изложбата, че РАМ Пловдив и Народна библиотека "Иван Вазов“ имат общо начало, което условно се приема годината 1879 година, когато видният общественик Йоаким Груев защитава убедително идеята, че трябва да се създаде Областна библиотека с музей, които да се грижат за просветата под тепетата в новообразуваната така да се каже държава, образно казано – по това време все още ние се намираме на територията на Източна Румелия, но направено е, тази мечта се превръща в реалност. Започнато едно събиране на книги, много общественици даряват своите книги също така, и библиотеката и археологическият музей започват своя живот. По-късно във времето те се разделят, но въпреки това ние отново считаме за начало на нашата библиотека именно тази година, защото въпреки че се разделят библиотеката и музеят, изданията, които са свързани конкретно с археологията и сходни на нея специалности, остават тук, при нас. И поради тази причина музеят продължава своята дейност в събирането на такива издания, които са свързани конкретно с историята, с археологията, с миналото, с изкуствознанието, в общи линии именно такива науки, които са спомагателни, дават спомагателни към археологията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (93):
16.05.2024 Мила Павлова: Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" е помогнал на над 1900 млади български музиканти
14.05.2024 "Дни на музиката в Балабановата къща" в предаването "Цветовете на Пловдив"
07.05.2024 Любозар Фратев за "Вино и гурме" в Пловдив: Няма лошо време за пиене на
вино
07.05.2024 От Дионисий до Орфей - наслада за сетивата и душата, само в предаването "Цветовете на Пловдив"
30.04.2024 Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази година, слушайте в предаването "Цветовете на Пловдив"
21.04.2024 Диригентът на пловдивския хор "Детска китка" за емоциите и впечатленията от турнето в Япония
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).