EVN продължава да се подиграва с гражданите, въпреки протестите и обещанията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
07:25 / 26.02.2013
17686
В редакцията на Plovdiv24.bg получихме сигнал от активисти на Движение България на гражданите - Пловдив град, касаещ подаването на жалби и тяхното разглеждане от EVN.

Както може би си спомняте, още в зората на протестите, премиерът Борисов и министър Добрев (и двамата вече в оставка) обещаха промени, които да облекчат затрудненото положение на гражданите, стресирани от завишените декемврийски сметки за електричество. Част от тях включваха понижаване на цената на тока с 8%, безплатни проверки на електромерите на гражданите, разсрочено плащане, осигуряване на 3-месечен гратисен период, в който хората да могат да покриват задълженията си, без да бъде спирано електро подаването.

От Движението в Пловдив обръщат внимание, че реално намаление на цените няма как да има към днешна дата, с оглед на сега действащия закон, определящ 6-месечен период за преразглеждане на цената на електроенергията (последното такова беше през януари и донесе поредно шоково увеличение). Безплатните проверки пък са се оказали "безплатни", тъй като държавата се е нагърбила да изплаща все пак съществуващата такса на ЕРП-тата.

Тук идва ред и на сигнала на доброволците от Движение БГ - Пловдив град. Провокирани от случайнo частно запитване как може човек да подаде жалба в EVN, те са стигнали до идеята да проведат малък експеримент, с който да проверят спазват ли се обещанията на вече бившето правителство.
След проведени няколко еднообразни разговора с различни служители в телефонния център за обслужване на клинети на компанията, доброволците са получили абсолютно еднозначни отговори. Базирайки се на тях, от Движение България на гражданите - Пловдив са синтезирали следната помощна информация за по-бързо ориентиране в системата:
• Жалби се приемат в КЕЦ на EVN по район;
• При лично подаване на жалба, тя се входира и се преписва пред клиента, на компютър в системата на компанията;
• Жалби се приемат и онлайн, макар и да не е упоменато никъде на сайта на монополиста. За целта жалбата трябва да се изпрати на имейл: info@evn.bg
• Всички жалби, без значение дали са подадени лично или в електронен вид, се разглеждат в срок от 5 работни дни;
• При желание за разсрочване на задълженията, системата е същата като с жалбите - подавате молба, лично или по имейл;
• Без значение дали сте успели да подадете жалба - лихви се начисляват върху всички пресрочени задължения;
• По старому е и правилото за спиране на тока при неплащане;

Като теглим чертата, единствената промяна спрямо ситуацията преди месец е, че в момента жалбите се разглеждат в срок от 5 дни. Всичко останали приказки за намаление на цената на електроенергията, увеличаване на гратисния период за плащане, защитата на домакинствата от моментално спиране на тока при неплащане са останали голи обещания. Без значение дали са били отправени като част от пиар кампания за сваляне на напрежението или пък са просто част от поредицата неуспели решения в енергетиката, важното е едно - резултатът граничи с нулата, а хората са още на улицата.


Виж коментарите (21)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).