ЕЦТП с официална позиция за страшната трагедия на АМ "Тракия"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
19:58 / 12.07.2020
37538
Становище на Европейския център за транспортни политики във връзка с тежкия инцидент на АМ "Тракия" от 12 юли 2020 година с най-малко 6 жертви: 

"Уважаеми госпожи и господа, 

С настоящото становище Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва преди всичко своите съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в тежкия пътно-транспортен инцидент при км 163 на автомагистрала "Тракия" от 12 юли 2020 година, при който ТИР разкъса еластичната ограда (мантинелата), навлезе в насрещното платно, удари и затисна автомобили.

Считаме, че усилията на органите в Република България за намаляване на жертвите по пътищата са значителни. За съжаление обаче работата в посока на обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти, изостава.

Настояваме незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на такива инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.

Припомняме, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели).

Следва да обърнем сериозно внимание на това, че в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Настояваме дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП). Вярваме, че експертите от ДАБДП няма да допуснат на масата лобисти, които с действията и бездействията си да застрашават живота на гражданите на Република България.

ЕЦТП припомня, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността  за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е изцяло, само и единствено на АПИ. В тази връзка няма как да не бъде отбелязано, че еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е стара и ръждясала, т.е. изобщо не отговаря на действащия норматив.

В заключение ЕЦТП настоява за извършване на незабавна реформа, която цели преструктурирането на АПИ и превръщането й в работеща структура. Очакваме това да стане дългосрочна политика, която значително ще допринесе за намаляване броя на жертвите на пътя в България.

Очакваме най-после да стартира процесът по обследване на пътната мрежа в Република България и изработването на мерки, целящи предотвратяването на тежки пътни инциденти".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (18)

Още по темата (14):
15.07.2020 Пловдивски експерт: Трагедията на АМ "Тракия" можеше да се избегне с бетонни огради!
14.07.2020 Емоционален разказ на две момичета, попаднали в адската катастрофа на АМ "Тракия"
14.07.2020 Съдба! Блокирало предно ляво колело причинило трагедията на
"Тракия"
14.07.2020 Експерти: Никаква мантинела не би могла да спре тира на АМ "Тракия"
13.07.2020 Трима от загиналите на АМ "Тракия" са от една и съща кола!
13.07.2020 Безпрецедентна инспекция на участъка на зверската катастрофа на АМ
"Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).