ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Джеймс Уорлик пита пловдивския бизнес за препоръки към правителството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:26 / 12.05.2010Коментари (2)1884
© Plovdiv24.bg
"Ако правителството може да помогне с едно-две-три неща, кои да са те?" - попита американският посланик Джеймс Уорлик пловдивските бизнесмени на днешната им среща в Пловдивската търговско-промишлена камара, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Образователната система да вдигне нивото си, в момента тя не създава високо-квалифицираните кадри, необходими на бизнеса", посочи в отговора си като първа по важност задача председателят на Камарата на строителите Пламен Иванов. Идва време, отбеляза той, когато основателите на малките и средните предприятия, създадени преди около двайсет години, трябва да се оттеглят от бизнеса, няма кой да го поеме. В нито една образователна програма не фигурира управлението на чужда собственост, почти липсва корпоративна култура.

"Правителството да намали нездравия си интерес към бизнеса, да го остави да се развива свободно, за да намери пътищата си към конкурентноспособност", отброи следващо искане Иванов.

Бизнесмените са толкова ужасени от разрасналата се при последните две правителства бюрокрация, криеща се зад съветите на Брюксел и Америка, че председателят на Регионалната лозаро-винарската камара Константин Маджаров директно поиска от Уорлик: "Не подхранвайте бюрокрацията със съвети, които тя може да използва срещу бизнеса."

Предприемачът Димитър Язов разказа на посланика, че Пловдив е най-древният град в Европа, но това не се знае по света. "Запознайте се със страната ни, с хората ни. Трябва ни съвсем малко - да ни представите по света: ние не сме страшилищата, за които ни мислят. Оттам нататък ще се оправим сами, и без помощ можем, но ще стане по-бавно", призова той.

Уорлик призна, че много американци не знаят нищичко за България и се пошегува, че сънародниците му не само трудно ще я намерят на картата, но дори може да я объркат с Боливия. "Успехът поражда успех", цитира той американската поговорка и обясни, че когато някой постигне успех в своя бизнес, партньорите сами започват да го търсят, а успехите се множат.

В произнесеното си преди това на чист български език встъпително слово посланикът подчерта, че е оптимист и за българската икономика, и за чуждестранните инвестиции. Трудните решения, които трябва да вземе правителството, щели да направят икономиката по-ефективна. Според него вече е дошла повратната точка на кризата и нещата тръгват към по-добре като опровержение на прогнозите отпреди година, че може да се стигне до пълен срив на световната икономика. 

"Може би тези думи не ви радват, защото някои от вас са потърпевши и все още не е лесно за многото хора в Пловдив, които останаха безработни, но именно кризата е времето за смели действия", обърна се Уорлик към пловдивските бизнесмени и особено държеше да чуе коментарите и мненията им за перспективите за развитието на града.  







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво, интересна среща и по специално в частта си за представянето на Пловдив. Но защо ги няма....представителите на пловдивската администрация. Нищо че срещата е с бизнеса. Доста неща може да се окажат полезни за "управленците" ни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: