Дядо Николай с "особено мнение" до Светия Синод

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:29 / 23.01.2013
2937
Пловдивският митрополит Николай изпрати "особено мнение" до Светия Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия. Ето какво се казва в него:

Ваши Високопреосвещенства,

Решението на Светия Синод, пълен състав, от днешното му заседание, с което се утвърждават и одобряват документите на проведеното в Софийска епархия епархийско избирателно събрание за избор на делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор е взето валидно, с мнозинството от членовете на Синода и следва да бъде изпълнено.


Същевременно бих искал да се отбележи и остане в протоколите, че установихме нередности при провеждането на тези избори и формални жалби от епархийски избиратели на Софийска епархия, които не бяха взети под внимание. Нека ги резюмирам накратко:


1. Списъкът на достоизбираемите за делегати е съставен лично от управляващия епархийски митрополит, без участието на епархийските съветници и архиерейските наместници (каквото е изискването на Устава на БПЦ-БП, чл. 44, ал. 2) и дори без присъствието им (каквото е изискването на Методическите указания, т. ..);
2. Списъкът на достоизбираемите не е подписан от всички епархийски съветници и архиерейски наместници на Софийска епархия, каквото е изискването на Устава и на Методическите указания;
3. В списъкът, в частта - клирици, е включено лице, което не отговаря на изискванията на Устава, с което листата- бюлетината на достоизбираемите обективно е била намалена от 15 на 14 души;
4. В състава на епархийските избиратели, т.е. на епархийското избирателно събрание, не са включени избиратели, представители на клира и миряните от Годечка духовна околия. Никакви формални оправдания за случилото се не могат да бъдат приети, защото отсъствието на такива избиратели означава, че Годечка духовна околия на Софийска епархия е изключена от териториалното си и административно единство с диоцеза на Българската Православна Църква.
5. Постъпилите срещу изборите в Софийска епархия жалби са оставени без разглеждане с аргумента, че жалбоподателите не са присъствали на избирателното събрание. Такъв аргумент не може да бъде подкрепен, защото в Устава е казано, че жалби имат право да подават избиратели. Независимо дали са присъствали на събранието или не.

Всички гореизложени, безспорно установени и коментирани в медиите и обществото нарушения са съществени, защото поотделно и в съвкупността си те говорят за накърняването на един водещ принцип в устройството на Църквата - този на съборността. Поради което, няма да ми се сърдите, ако кажа, че не мога да подкрепя решението, с което изборите в Софийска епархия се признават за редовни и оставам на особено мнение.

Позволявам си да помоля, както сегашния, така и бъдещият управляващ митрополит на Софийска епархия, поне да не прибягват към репресивни мерки и санкции спрямо тамошните клирици и миряни, които си позволиха да сигнализират за случилите се нередности, за да не се нанесе на авторитета на Светата Православна Църква по-голяма вреда, от тази, която вече е нанесена.

Препоръчвам се на светите Ви молитви и оставам на Ваши Високопреосвещенства в Христа брат,
† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ


Виж коментарите (5)

Още по темата (48):
19.01.2014 Забъркаха Митрополит Николай в нов мегаскандал
25.11.2013 Кирил направил всичко възможно Дядо Николай да не стане патриарх
06.11.2013 Отбелязват годишнината от кончината на Патриарх Максим
07.03.2013 Патриарх Неофит идва в Бачковския манастир днес
26.02.2013 Серия от чудеса на гроба на Патриарх Максим
24.02.2013 Новият патриарх: Нека всички имаме стремеж в сърцата да работим за доброто на България
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).