ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дядо Николай призова към строг пост и молитва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 03.02.2015Коментари (5)4388
© Plovdiv24.bg
Архипастирско обръщение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод натиска, упражняван от група лица върху съдебната система във връзка с делото "Манастир "Св. Св. Кирик и Юлита":

Възлюбени в Христа Бога, братя и сестри,

Знаете, че преди повече от шест години Пловдивската митрополия поиска от Съюза на българските архитекти на Църквата да бъде върнато владението над манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" в с. Горни Воден, край Асеновград. 

Под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивската митрополия през 1982 година, за да бъде уж използван за нуждите на т.нар. "Международна архитектурна академия". 

Всички сте свидетели, че под маската на "архитектурна академия" това свято място беше обърнато в място за разгул и разврат, ползвано от арендатори и печелбари, за удовлетворяване на частните икономически интереси на няколко човека.

Аз, като Пловдивски митрополит, не можех да търпя това безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности. Помолихме с добро Съюза на българските архитекти отношенията ни да бъдат прекратени, като манастирът ни бъде върнат доброволно. След като молбата ни не срещна разбиране, се принудихме да се обърнем към светския съд.

Две поредни съдебни инстанции - Пловдивският окръжен съд и Пловдивският апелативен съд - постановиха решение: манастирът "Св. Св. Кирик и Юлита" да бъде върнат на Българската Православна Църква, в лицето на Пловдивска митрополия, без никакви условия! Благодарихме и благодарим на тези съдии, чрез които проговори Божията справедливост! 

Благодарим и на сегашното ръководство на Съюза на българските архитекти, което след решението на втората инстанция безпрепятствено освободи манастира, с което даде възможност в него незабавно да бъдат възобновени благодатните и душеспасителни богослужения.

На 14.12.2014 г. целият Свети Синод на Българската Православна Църква, предвождан от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит отслужи в църквата "Св. Параскева" на манастира тържествен благодарствен молебен, с което прогласи, че Църквата, в нейната цялост, приема манастира обратно в лоното си, а манастирът открива благодатните си обятия за Светата Църква.

За съжаление, случаят все още не е приключил. След поредно обжалване от страна на Съюза на архитектите предстои по въпроса да се произнесе и Върховният касационен съд. Неговото заседание е насрочено на 11.02.2015 г.

От два месеца насам, а през последните дни и седмици особено интензивно, малка група хора, чиито икономически интереси бяха засегнати, се опитват всячески да упражнят натиск върху общественото мнение, а оттам върху Върховния касационен съд, за промяна на вече взетите две съдебни решения. 

Ние вярваме, че съдът няма да се поддаде на този натиск. Още повече вярваме на силата на църковното единство и на съборната молитва, отправена към Всеподателя Бога, към Който отново ще се обърнем, за да ни даде сили да изтърпим и това изпитание.

Поради което постановяваме следното:

- дните 9, 10 и 11 февруари 2015 година определяме за дни на извънреден строг пост и призоваваме всички благочестиви православни християни в Пловдивска епархия да се придържат към него;

- призоваваме всички християни в гореупоменатите дни да отправят непрестанна, силна и искрена молитва към Всеподателя да не изоставя Своята Църква, Своя народ и Светия манастир "Св. Св. Кирик и Юлита";

- задължаваме във всички църкви и манастири на територията на Пловдивска епархия, всички свещеници и монаси през тези три дни да отслужват Света Божествена Литургия, като след Литургията да отправят молитвата "За всяка просба" (За благодатна Божия закрила над Светата обител "Св. Св. Кирик и Юлита". Да запази Бог Светия манастир.) /"Служебник", стр. 498 и "Требник", стр. 498/. Към вечерното богослужение да се добави и молебен канон на Пресвета Богородица.

Нека, братя и сестри, нашата обща молитва отекне в небесата и до ушите на Господа да стигне ясното послание, че ние сме Негов народ и Негова Църква. И, че каквото и да стане, се уповаваме на Него!

Ще се молим на Бога, също така и за просветление и вразумление на всички, които си мислят, че могат да си играят с Божието достояние и да се бъркат в Божиите дела. В крайна сметка - Бог вижда, а Неговият съд е най-справедлив!

Призовавам над всички вас Божието благословение и призовавам цялата ни епархийска православна Църква да бъде единна в молитвен пост през дните 9-ти, 10-ти и 11-ти февруари на 2015-тата година от Рождеството на Нашия Господ Бог Иисус Христос, за Негова слава и за прослава на Светите мъченици Кирик и Юлита!

Да се прочете от църковния амвон във всички храмове на Пловдивска епархия на 8.02.2015 г.



Още по темата: общо новини по темата: 11
08.03.2015 »
06.03.2015 »
05.03.2015 »
25.02.2015 »
09.02.2015 »
13.01.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.02.2015 г.
+1
 
 
За манастира - да се върне на църквата - дядо Николай е прав. Но той е безкрайно негативна личност, няма никаква харизма и затова обикновено го наричам не дядо Николай, а Николайчо.
+3
 
 
Точно този ли мафиотски поп ще се прави на духовник и ще дава наставления?~!
+3
 
 
Бог бе определил в Библията пост-а като средство ,подкрепящо молитвата. Но при положение ,че има сериозен проблем, касаещ свободата или живота на хората! На фона на сегашните наводнения обаче да обявиш пост заради имотец -си е чиста наглост и безочие! Това само показва, че т.нар. ни духовенство не се интересува от нищо друго, освен от келепира. Тия попове станаха противни с техните лимузини, ролекси , борба за власт и прочие. Аз не само няма да се присъединя към този порочен пост, но и ще се надявам държавата да вземе този имот, за да го използва за нещо смислено. Добре ще е и манастирските имоти, засадени със сливови дръвчета също да се отчуждят. Защото не е това целта на манастирите-да варят ракия!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: