Дядо Николай нападна политиците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
17:40 / 06.08.2015
6844
Пловдивският митрополит Николай критикува остро българската политика за това, че е навлязла в "сатанинска ерес". Пред миряните в църквата "Свето Преображение Господне" в "Тракия" владиката изнесе силна реч, в която се закани, че ще продължи да се занимава с политика, "защото политиката е започнала да се занимава пагубно с БПЦ. 

Митрополит Николай поясни, че на фона на забраната да се изучава християнско вероучение в българското училище, на два пъти тази година - веднъж на задължителния зрелостен изпит за седмокласници, уж случайно политиката е натрапила темата за йога, а не за Христос. 

"Вторият път, на изпита за проверка на знанията по английски език за осмокласниците, отново уж случайно, в първата година, обявена от ООН за Международна година на йога, се падна темата за йога", каза митрополит Николай.

"Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога", каза владиката. 

"Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога", добави той. 

Митрополит Николай пренесе яда си и на общинско ниво, като нападна пловдивския кмет Иван Тотев, за това, че е осъдил пловдивски храмове да платят на общината такса смет. 

"13 000 лева трябва да плати църквата в най-бедния район "Източен" на общината. Съдебен изпълнител вече е влизал там и е започнал опис на имуществото - икони, свещници и кандила, за да ги изнесе на продан", каза митрополитът. 

"Хайде г-н кмете, да ви видя как ще стане това, да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на БПЦ", извика митрополит Николай, а миряните го приветстваха с бурни аплодисменти. 

Владиката все пак поясни, че освен божи служител, той е и гражданин, който има право свободно да изказва мнение по тези въпроси, а не да мълчи като митрополит на Пловдив.

После владиката изтъкна, че политиката навлиза с някаква сатанинска ерес в църквата и това става национална стратегия, с която тази ерес се внушава на младото поколение. 

От своята трибуна в църквата, митрополитът попита още как така съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин. 

"Това ли е политиката на България", каза владиката. И сам си отговори, че щом е така, и църквата ще се намеси в политиката, тъй като тя е последната крепост на българския народ и никога няма да го предаде.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (16)
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).