Два часа под дъжда за европейска здравна карта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
09:08 / 03.03.2010
35027
Желаещи да си извадят европейска здравна карта чакаха вчера два часа под дъжда, за да подадат заявления. Оказва се, че фирма "КИМ 2000" ООД извършва услугата само в един офис в Пловдив на ул. "Днепър" 22. Мокри до кости вчера на обяд пред гишето чакаха близо 30 души. Приемането на документите ставаше в тясна подблокова книжарничка, а вътре работеха две служителки.

Един час чаках под дъжда сутринта, за да ми кажат, че заявленията са свършили. Няма никакъв ред. Оказа се, че дори не могат да спазят срока от 15 дни за изработването на картата, разказа пловдивчанка.

Защо само една фирма издава тези карти, след като Здравната каса има достъп до данните на джипитата и пациентите им и издаването им може да бъде много по-улеснено?, питаха разгневени чакащи на опашката. Видимо изнервена служителка се опитваше да въведе ред.

Европейските здравни карти са задължителни от няколко години. Така е според Закона за здравното осигуряване. За работещите документът важи 1 година, за пенсионерите - 5. Фирма КИМ 2000 има договор с НЗОК и обслужва цяла България, обясниха вчера местните осигурители. За издаването се плащат само 12 стотинки - цената на заявлението.

Когато на някого му се налага спешно пътуване в страни от ЕС, му издаваме временно удостоверение. То замества картата за максимален срок от 2 месеца, обясни директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев. Изискването е пътуващият да е здравно осигурен. Ако не си е внасял парите, ще получи отказ.

Европейската здравна карта покрива нуждите от спешна и неотложна помощ в страните от ЕС. Заради големият наплив от желаещи да имат документ, се обмисля вариант за още едно гише на територията на РЗОК.  

Източник: в. "Марица"

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Пловдив:
Първото училище в България, което въвежда предмета "Космически на...
Напусна ни кукловодът от Цар-Симеоновата градина
В Пловдив увеличиха присъдата на убиеца от офиса за бързи кредити...
Полицията спипа множество шофьори в нарушения
Затварят още една улица в Пловдив
Нова транспортна драма в Пловдив: Пускат бариерите по "Копривщица...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).