ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Държавата прехвърли грижата за театрите и операта на общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:59 / 16.06.2010Коментари (0)1702
© Plovdiv24.bg
Министерство на културата възнамерява да прехвърли Драматичния театър, Кукления театър и Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив за управление и финансиране от страна на общината. Това става ясно от писмо на министър Вежди Рашидов до кмета Славчо Атанасов. В документа пише, че чрез подобна децентрализация "местните власти отблизо ще подпомагат и ще контролират творческия процес, както и мениджмънта и маркетинга на тези институти, съобразно спецификата на населеното място и региона".

На практика обаче държавата иска общината да поеме немалката издръжка на три културни институции, точно когато налага рестрикции в тази сфера и намалява парите за култура и на национално, и на местно ниво, като последно за тази сфера орязва 450 000 лева само за тазгодишния бюджет на Пловдив, коментира заместник-кметът Петко Атанасов. Той допълни, че не е достатъчно културното министерство да обещае само дофинансиране на тези сценични институти чрез конкурсните програми на ведомството за финансиране на проекти. Кой може да гарантира дългосрочно, не само за година или две, че държавата няма да загроби театрите и оперите, като съвсем ги остави без пари, попита Атанасов и добави: "Не ми се мисли, че театърът в културната столица Пловдив може да стане самодеен, заради тези намерения на държавата".

В писмо-отговор до Рашидов от Славчо Атанасов се посочва, че министърът е в правото си да обмисля реформа и оптимизация, но е важно да се запази статутът на културните институти. Задават се няколко основни въпроса, в случай, че подобна реформа започне да се случва. Например - ще бъде ли съпроводена тя със законови промени, какви ще са отношенията държава - община - културен институт занапред, какви ще са точно ангажиментите на държавата и в каква дейност ще бъдат преобразувани трите културни института - местна или делегирана от държавата дейност.

Община Пловдив няма как да има съгласие и готовност за подобна реформа, без да са ясни отговорите на тези питания, коментира също заместник-кметът по културата Петя Гогова. Според справка, изготвена от нея, в трите института работят 339 души. Собствените им приходи за 2009 г. общо са 855 632 лева. За заплати, осигуровки и хонорари обаче са изразходвани около 3 милиона и половина лева.

По-добре парите на министерството на културата да се преразпределят директно към общините, щом те ще носят отговорността за театрите, оперите и филхармониите, категоричен бе изпълняващият длъжността кмет Петко Атанасов. Той подчерта, че без да е задължена, ежегодно Община Пловдив субсидира двата театъра и ОФД. През 2009-а 100 хиляди лева са разпределени целево за трите института, както следва: 50 000 - за Драматичния театър и по 25 000 за останалите 2 културни дружества. За настоящата година въпреки кризата, Община Пловдив има заделени в бюджета си други 90 000 лева, от които 40 000 - за Драматичния театър и по 25 000 - за Кукления и операта. Отделно общината провежда през годината съвместни мероприятия, чрез които отново подпомага тези и други културни институции.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: