Дървени кончета посрещат деца и възрастни край Марица

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
17:27 / 13.09.2019
3082
От началото на септември десет дървени люлеещи кончета се намират на тревната площ на северния бряг на река Марица. Акцията е на колектива Destructive Creation, който си поставя за цел да привлече вниманието на възрастните и да им припомнят времето, когато са се забавлявали като деца.

Идеята им носи заглавието "Чакай малко“ и е част от програмата за творчески резиденции "Адата" на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя приканва към повече внимание към природата и възстановяване на връзката между хората и реката. От Destructive Creation споделят още, че искат да върнат хората към мечтите и безгрижността и да разширят границите на въображението на децата.

Кончетата ще останат на разположение за игри до края на октомври. От колектива призовават за внимателно ползване на люлееещите се играчки. В края на годината кончетата ще бъдат поставени на спирки на градския транспорт в цялата страна.

През 2017 г. колектива предизвика вниманието на пловдивчани, когато на различни места монтира вело работилници, позволяващи всеки сам да поправя своя велосипед по маршрута си. Акцията бе в подкрепа на идеята за зелен велоград, в рамките на инициативата на фондацията: Bike Together.

Destructive Creation е българска група от анонимни артисти, разпознаваеми със своите  художествени намеси в градска среда и активизъм. Повечето им произведения са ангажирани с обществени пространства - улица, паркове, площади, фасади на сгради и т.н., а темите на техните творби са силно свързани със социалния и политическия пейзаж.

Най-популярната работа на групата е проектът им от 2011 г., озаглавен "В крак с времето“, в който съветските войници в барелефа на паметника на Съветската армия в София са “преобразени" в популярни американски символи. Този проект придоби голяма популярност в международен мащаб, отключвайки  поредица от политически и обществени дискусии относно съветските паметници. *Проектът "Чакай малко“ се намира между бул.“Васил Априлов“ и улица "Победа“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).