До там и обратно с градския транспорт на Пловдив

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:55 / 14.10.2019
17129
До там и обратно с градски транспорт (но не от Билбо Бегинс) - така читател на Plovdiv24.bg озаглави сигнала си до нашата медия. Даваме му думата сега: "Здравейте! Пиша ви, тъй като сте най-четената и най-авторитетна медия в Пловдив и региона. Материалите публикувани на сайта ви имат сериозен отзвук в общественото пространство.

Бих искал да споделя за неособено приятното изживяване, което имах преди дни - 09.10.2019 г., тъй като почти час от този ден аз прекарах в чакане по спирките.

Имах служебна задача, която трябваше да свърша. За целта се налагаше да отида до Стъкларския завод. Реших да използвам градския транспорт, както правят колегите ми от големите европейски градове в западната част на континента. Нали сме и европейска столица на културата. За добро или лошо градският ни транспорт предлага автобусна линия, която спира точно пред входа на завода - линия №93.

И така в 12:32 излязох на спирката и зачаках. Следващият ми служебен ангажимент изискваше в 14:00 часа да си бъда отново на робтното място. Сметнах, че имам предостатъчно време за да отида до Стъкларския завод, да свърша каквото имах да върша и да се върна, но уви... Чакам си аз и минутите си вървят.

През това време минаха три коли на 99, три коли на 44, две коли на 37, две коли на 17 и т.н. От 93 няма и следа. В един момент започнах да си мисля, че нещо не е наред. Мина ми през ума, че по някаква причина може да е променен маршрутът на автобуса, но аз да не знам за това. Според информационното табло, 93 шеше дойде след 21 минути, но тази цифра си остана непроменена в следващите 15 минути.

И така в 13:08 часа на спирката пристигна 93. Качвам се от предната врата, тъй като от години автобусите по тази линия са без кондуктори. Давам 1 левче на шофьора, а той учтиво ме попита дали отивам до Радиново. Отговорих му, че не отивам до Радиново, а до Стъкларския завод, след което той ми върна левчето и ми каза, че изпълнява курс до Радиново и ако искам да отида до Стъкларския завод, трябва да изчакам следващата кола. И това, след като бях чакал 36 минути.

Тук е моментът да кажа, че шофьорът се оказа изключително учтив, любезен и възпитан човек. Де да бяха повече такива като него. И така той потегли към Радиново, а аз си останах пак на спирката. Прецених, че няма смисъл да чакам следващата кола, тъй като просто нямаше как да отида и да се върна обратно преди 14:00 часа (освен ако следващата кола не дойдеше до 5 минути, което бе изключително малко вероятно). Отказах се и се върнах на работното си място.

По едно стечение на обстоятелствата това, което трябваше да го върша от 14:00 часа, го свърших по-рано от очакваното и около 15:10 часа ми се отвори друга дупка. На инат реших пак да тръгна за Стъкларския и няколко минути по-късно отново бях на спирката. Този път имах късмет, тъй като чаках само 11 минути. Отново дойде същата кола със същия шофьор. Качвам се, давам му левчето, той ми дава билетчето, но този път нищо не казва.

Потегли автобусът, но мен почна да ме гложди и реших да го попитам.... и се оказа, че той пак отива до Радиново, ми обясни, че цял ден той изпълнява курсове до Радиново. Попитах го колко коли се движат по линия 93 във въпросния ден. Той ми обясни, че носи отговорност за тази кола конкретно и не е в течение как стоят нещата с останалите коли. Даде ми указания да се прикача на 99, да сляза на гара Филипово, от там пеша да прекося линиите и така да стигна до Стъкларския завод. Взе ми билетчето, на гърба му написа някаква бележка и се подписа, след което ми каза на 99 да се кача с това същото билетче, за да не плащам за ново.

Благодарих му и застанах на вратата. Малко преди да сляза, той каза, че на следващия ден колегата му се връщал от отпуска и всички коли щели "да хвърчат" (това бяха думите му). Тук пак искам да подчетрая, че шофьорът беше изключително любезен и учтив човек, а и в крайна сметка той самият няма никаква вина за ставащото. Слязох на поредната спирка, последваха още 12 минути чакане за 99, после около 600 метра пеш от спирката на гара Филипово до входа на Стъкларския завод.

Сумарното време, което прекарах, чакайки по спирките, се равняваше на около час (плюс-минус една-две минути). Тук бих искал да се обърна към кандидатите за кметския пост, както и към кандидатите за местата на общинските съветници. Всички в момента обикаляте и приказвате, че сте "с лице към гражданите", че се вслушвате в техните проблеми и т.н. Така ли ще се борите с мръсния въздух и със задръстванията (което масово обещавате да правите)? Така ли ще стимулирате гражданите на Пловдив да слязат от колите си и да ползват градския транспорт? Ще можем ли някога като истински европейци да се придвижваме в града с обществен транспорт, без да се налага да губим часове от времето си, чакайки по спирки?"

Виж коментарите (4)

Още по темата (1005):
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
20.04.2024 Пловдивчанин: Харчите ли си спокойно парите?
14.04.2024 Важна промяна: Отпадат последните курсове в разписанието на някои автобуси в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).