До неделя Пловдив ще е столица на туризма

Автор: Мария Морунова
Коментари (4)
15:20 / 21.11.2013
2696
ІІІ Международна среща на туроператорите в Пловдив официално бе открита, а сред гости са Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката, Анелия Балкова, съветник в Министерството по икономическо развитие, кметът на Община Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В нея участват представители на туристически фирми от 15 страни, сред които Армения, Грузия, Великобритания, Италия, Унгария, Румъния, Испания и разбира се, България.

"Туризмът е сферата, в която ние сме доста над световните стандарти. Туристическите услуги дават 13,6% от брутния вътрешен продукт на страната, докато за Европа този процент е едва 9 на сто", коментира на откриването на срещата зам.-министър Ботев.

През миналата година чуждите туристи, които са посетили България, са над 6 милиона и половина, докато през тази са над 7 милиона. Постъпленията от туризъм за страната ни се очаква да надхвърлят 3 милиарда евро.

Кметът Иван Тотев каза, че Общината ще продължи да провежда два пъти годишно тези срещи.

"Миналата година в България има около 1 милион румънски посетители. Докато в Пловдив румънските туристи не попадат в най-големия брой посетители. Градът ни е най-посещаван от турските и гръцките гости и едва след това са европейските посетители, например от Германия или Франция. Нещо, върху което трябва да работим е да привлечем посетители от съседните ни страни Румъния, Сърбия, Македония. И форуми като този дават тази възможност", отбеляза градоначалникът.

Той изрази надежда, че форумът може да допринесе за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация.

Както вече писахме, срещата ще продължи до 24 ноември, а нейни организатори са Община Пловдив и ОП "Туризъм".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Пловдивчанин: 6 жертви и 5 тежко пострадали в този участък!
Пейков: Ако бях кмет на Пловдив, не бих допуснал на Альоша да се ...
Нова промяна в движението в "Западен", но за кратко
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).