До 120 км/ч по бъдещото Околовръстно на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
08:47 / 01.09.2022
20155
Бъдещото Околовръстно шосе на Пловдив, което се проектира в момента, ще позволява движение с до 120 километра в час. Високата скорост ще е възможна заради новия клас на пътя, стана ясно по време на обсъждането на промените в Общия устройствен план на Пловдив от Експертния съвет по устройство на територията вчера, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Пътят се измества плавно в южна посока и при кръстовището със село Първенец се получава най-голямото отклонение, където се образува така нареченият "корем". Пловдивските архитекти не харесват трасето и смятат, че наличието на "шкембе" е безумно.

Предложението за отклонението е на Агенция "Пътна инфраструктура", която като по-висшестояща администрация обаче има право да налага промени в Общите устройствени планове на общините. На АПИ вече е предоставена и информация за всички издадени разрешения за строеж в участъка, за да планират прокарването на пътя. Околовръстното шосе ще получи по-висока категория път и, съответно, движението по него ще е с по-висока скорост. 

Участъкът между Асеновградско и Пазарджишко шосе ще е скоростен, четирилентов, двупосочен, с безконфликтно пресичане. Някои елементи на пътя отговарят за движение със 120 километра в час, потвърди за Plovdiv24.bg Венцислав Зарев, управител на "Пътпроект" ЕООД, спечелил обществената поръчка на АПИ за проектиране и изграждане. 

Сегашната линия на пътя е отхвърлена от направената ОВОС заради високите норми на замърсяване в района. Първоначалното предложение на проектантите е било на мястото да има естакада или тунел за извеждане на газовете, но реализацията на тази идея оскъпява много проекта. Заради липсата на достатъчно пространство за развитие на пълноценен пътен възел е отпадната и идеята за кръстовище на две нива. Това наложило варианта за изместване в южна посока. Новото трасе е съобразено и със застрояването, така че по пътя се получават криви, обясни Зарев.  

Разработването на проекта е в идейна фаза. Тепърва предстои да се проведе обществено обсъждане, след което трябва да се обсъди в АПИ и чак след това ще стане ясно окончателното трасе.

Договорът за проектиране на южната част от външния ринг на Пловдив между АПИ и "Пътпроект" ЕООД е подписан на 5 май 2022 г. Стойността му е 3 274 656 лв. с ДДС. Срокът за изготвянето на проекта е пет месеца (150 календарни дни), от които 60 дни за първия междинен етап, 60 дни – за втория междинен етап, и 30 дни – за третия етап.

Проектната документация за първия междинен етап включва извършване на геодезически дейности, инженерно-геоложки проучвания, хидроложко обследване и хидравлични изчисления, оптимизиране на пътните възли, идейни проекти за нови съоръжения и проектиране на ремонтно-възстановителни работи по съществуващите съоръжения, предложения за изграждане на локални платна.

Разработката за втория междинен етап включва пълен технически проект с представяне на ситуационно и нивелетно решение за директното трасе на околовръстния път, локалните платна, пътни възли при пресичането на околовръстния път на Пловдив, технически проекти за големите съоръжения, проектни решения за реконструкция или опазване на засегната техническа инфраструктура и при необходимост направените в първия етап инженерно-геоложки проучвания се допълват.

Третият етап включва времето за окончателно предаване на напълно съгласуван технически проект и парцеларен план.


Виж коментарите (2)

Още по темата (408):
23.04.2024 Дано! Югоизточният обход на Пловдив трябва да започне наесен!
23.04.2024 Областният управител оптимист за два от най-важните проекти на Пловдив
18.04.2024 Актуализират проекта за Югоизточния обход на Пловдив
21.03.2024 Заместник-министър: Години наред нищо не е правено по проекта за Югоизточния обход на Пловдив
21.03.2024 Кметът оптимист за Югоизточния обход на Пловдив
13.03.2024 Проектират нов лъч на Околовръстното на Пловдив - от "Джъмбо" до пътен възел Царацово
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).