До 1 февруари 2014 г. затварят Дом "Рада Киркович"

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
15:48 / 09.12.2013
8942
По решение на ОбС Пловдив Домът за деца, лишени от родителска грижа "Рада Киркович", трябва да бъде закрит от 1 януари 2014 г. Това каза пред репортер на Plovdiv24.bg зам.-кметът Георги Титюков.

"Решението всъщност предлага на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане закриването на дома, така че зависи кога те ще издадат заповедта за това. В момента в дома има 3 деца. И имаме готовност закриването да се случи от 1 януари, но най-вероятно Агенцията ще издаде заповед до 1 февруари", коментира Титюков.

Съдбата на тези 3 деца ще бъде същата, както и на останалите, напуснали Дома. Част от тях са при биологичните си родители, други при професионални приемни родители. Но на първо място се търси реинтеграция при биологичните родители, на второ осиновители, а на трето - професионални приемни семейства.

"Професионалните приемни родители са хора, които са станали такива или по тяхно желание, или на граждански договор. Заплащането варира около 500 лв. месечно плюс още около 300 лв. на дете за издръжка. Тези суми варират, тъй като са обвързани с минималната работна заплата и възрастта на детето. Разликата между осиновяването и професионалното приемно семейство е в процедурата по напасване. Тя е около 2-3 месеца и детето свиква с идеята, че временно е настанено при приемното семейство. Тази година през професионален приемен родител са преминали 3 деца, намерени са им осиновители", подробно обясни ресорният зам.-кмет.

За онези деца от дома за деца, лишени от родителски грижи "Рада Киркорович", които не могат да се реинтегрират в биологичните им семейства, не могат да бъдат настанени при приемни родители или не могат да бъдат осиновени, алтернативата е Център за настаняване от семеен тип. Община Пловдив има няколко такива, сред които Детска къща в "Коматево", "Майка Тереза". По европрограма са построени още 5 центъра за настаняване и едно защитено жилище.

"Проектът беше на стойност 3 млн. и 700 лв. Те са готови, с акт 16, обзаведени, оборудвани. В момента се извършва подбор на персонал и от 1 февруари и ще отворят врати. Тече и оценка на децата, които ще могат да бъдат настанявани. Центровете за настаняване са с капацитет 12 до 14 деца, а защитеното жилище е с капацитет 8 души", поясни Георги Титюков.

Според приета стратегия за развитие на социалните услуги в Община Пловдив 2011-2015 г., поетапно се закриват домове за деца и освен "Рада Киркорович" ще бъдат затворени домовете "Олга Скобелева" и "Мария Луиза".

"Цялата 2014 г. ще работим усърдно за закриването на домове за деца и се надявам в началото на 2015 г. да закрием и Дома "Олга Скобелева". Последен ще бъде закрит "Мария Луиза", тъй като е с най-добра база", завърши зам.-кметът по спорт на Община Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
04.12.2020 Откриха дневен център за хора с увреждания в Пловдив
05.10.2020 Започна изграждането на Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив
28.08.2018 Правят асансьор в "Рада Киркович"
07.08.2018 Бившият дом за деца "Рада Киркович" възкръсва за нов живот
31.01.2014 До 1 март затварят Дома за деца "Рада Киркович"
11.07.2013 Скандал разтресе Дома за деца "Рада Киркович" в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).