Днес връчват наградите "Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:12 / 20.05.2011
2103
Вчера в голямата община заседаваха комисиите, които ще излъчат тазгодишните носители на Награда "Пловдив". Церемонията по връчването ще е днес от 18.30 ч. в къща "Хиндлиян"- Старинен Пловдив. Ето и предложените имена в различните раздели, които се обсъждат от комисиите:

За "Художествена литература" са номинирани Николай Заяков за романа "Евангелие от Никола", Божана Апостолова за стихосбирката "Беше ли любов", Димитър Илиев Стоилов - Димил за романа "Дългият бегач на любовни разстояния", Емил Милев за стихосбирката "Сънят на звуците" и Дойчин Дойчинов за книгата "Пробуждане".

В категория "Журналистика" се състезават Пламен Асенов, предложен за поредицата вътрешнополитически коментари във вестник "Марица", Румен Бахов от БНТ Пловдив за предаванията "България днес" и "Свят и региони", Гено Бахчевански за книгите му "Живот за спорта" и "Рицарите от желязната колона" и тв предаването "Звездни Мигове", и отново Дойчин Дойчинов за книгата "Пробуждане".

За най-добър художествен превод има двама номинирани: първият е миналогодишният лауреат на наградата Йордан Костурков за превод на романите "Петър Увалиев или Пиер Рув. Един живот" от Соня Рув, "Зарито с костите" от Дженифър Каръл и "Крадци на лебеди" от Елизабет Костова; вторият е Манол Пейков за превода от английски на сборника стихове на Самюъл Колридж "Балада за стария моряк".

В раздела архитектура са предложени архитект Георги Шопов за проектирането на новата сграда на Археологическия музей, който се състезава с Елисавета Палазова и Костадин Палазов, автори на проекта за новата многопрофилна болница "Света Каридад".

Камерен хор "Иван Спасов" е единствената номинация в категория "Музика". Поводът е юбилейният концерт на хора по повод 30-годишнината му при откриването на четвъртата панорама на камерните хорове "Н. Липов".
Пет са номинациите за Награда "Пловдив" за изобразително изкуство: Румен Жеков с изложбата "50 години/картини "РЕМИС"в г-я "Резонанс"; Янко Ненов за изложбата "Миниатюри върху чемширово дърво" в г-я "Дяков"; Светла Москова за книгата й "От алафрангата до Европата"; участниците в историческия пленер в гр. Брацигово за изложбата "България през вековете"с куратор Венета Маринова; галеристите Красимира и Симеон Алексиеви от "Възраждане" за реализацията на авторския проект "Тялото" в рамките на Национални есенни изложби - 2010 г.

За театър единственото предложение е Ивана Папазова за ролите на Ева в спектакъла "Есенна соната" от Бергман и на Лъки в "Очаквайки Гиодо" от Бекет.

Операторите Тодор Даскалов и Димитър Игнатов от РТВЦ Пловдив са номинирани за отличаване в категорията "фотография и операторско майсторство" за работата си с DNG-камера в предаването "България днес" на БНТ Пловдив.

Председател на комисиите е заместник-кметът на Пловдив Петя Гогова. Награди "Пловдив" се връчват вече над 3 десетилетия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).