Дилема за улица до Градската градина: Пешеходна или не?

Автор: Диана Бикова
Коментари (12)
19:01 / 18.03.2024
10783
Участъкът на улица "Христо Г. Данов" от кръстовището с ул. "Бетовен" до Младоженския дом вече е завършен. Новото, което всички виждат, е, че улицата и тротоарът са изравнени. Това поражда опасения, че отсечката, минаваща покрай Градската градина, ще бъде затворена за движение. Някои от живущите в района са притеснени от превръщането й в пешеходна.

В интервю за Plovdiv24.bg кметът на район "Централен" Георги Стаменов каза, че  към момента няма категорично решение дали улицата да бъде пешеходна, или не. "Разликата са пътните знаци и антипаркинг колчетата, които, ако улицата остане транспортна инфраструктура с възможност за паркиране и преминаване, трябва да бъдат монтирани, за да обезопасим основно тротоарите и пешеходците" - обясни той.

Мненията на гражданите са диаметрално противоположни и поради тази причина районният кмет ще предложи на Общинския съвет да разгледа предложението и съветниците да кажат своята тежка дума как искат тази зона да бъде развивана - дали да е пешеходна с насоченост само и единствено към хората, или да остане нормална транспортна инфраструктура.

"Ако съветниците подкрепят предложението улицата да стане пешеходна, ще трябва да се решат казусите с подсигуряване на места за паркиране на всички живущи в зоната, както и изработването на регламент за преминаването на автомобили за зареждане на търговските обекти, специализирана техника, за доставка на едрогабаритна и тежка мебелировка", коментира той.

"Лично моето мнение е, че привързвайки улицата като част от първата градска градина, ще създаде спокойствие на зоната, обезопасеност, която би дала на тази градина с тази улица да придобият характер на втора Главна в нашия град" - смята Стаменов.

Достъпът до Младоженския дом, Природонаучния музей и търговските обекти в този участък няма да бъде препятстван, ако се приеме решение улицата да стане пешеходна. Кметът смята, че с изработване на регламент достъпността ще бъде гарантирана. 

"Когато има записан ритуал за сватби, няма проблем булката и роднините й да имат достъп с автомобил до Младоженския дом. По същия начин е и достъпът до Природонаучния музей - когато говорим за хора в неравностойно положение, за групи деца, които трябва да спрат точно отпред или за доставка на експонати с по-голям габарит" - каза той. 

Посочва като пример "Капана" и "Отец Паисий", които при желание могат да придобиват различни характери.  

Предложението е в процес на подготовка и се очаква през април съветниците да се произнесат как да се развива зоната.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)

Още по темата (90):
08.05.2024 Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив
07.05.2024 Гражданин: Това е една от модерните екофрендли футуристични чешмички в
Пловдив
25.04.2024 Георги Стаменов с подробности кога и как улица "Христо Г. Данов" става пешеходна
25.04.2024 Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна
зона
23.04.2024 Социалисти: Ако ул. "Христо Г. Данов" стане пешеходна, транспортният хаос в Пловдив ще се засили
20.04.2024 Още любопитни факти за Първата градска градина
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).