Даряват на Путин кортик на наш майстор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:49 / 18.01.2008
1258
Кортик, изработен от известния пловдивски майстор Кирил Коликов, ще бъде връчен днес като подарък на руския президент Владимир Путин. Четири кортика взели от президентството преди два дни от майстора, един от тях ще замине за Москва. Пловдивският занаятчия е монополист в изработката на кортици до 2014 година. Той лично, съвместно с хералдика Христо Дерменджиев, е разработил хладното оръжие, което носят българските офицери. Двугодишната му разработка е струвала 17 хил. лв. и е патентована, а всеки кортик струва 400 лв. На едната страна на острието е изписан девизът „Дълг и чест", а на другата - „С нами Бог".

Ножове, направени от ръцете на пловдивския майстор, имат много видни личности. Сред тях са Леонид Брежнев, Раул Кастро, за когото е правил хайдушки нож и кама, Ким Ир Сен, който е получил кама с много камъни, Симеон Сакскобурготски, Тодор Живков, кралят на Йордания и сина му, японският император, кметът на Москва Рижков, Франц Бекенбауер и Вселенския патриарх.

Майсторът ще отбележи тази година 60-годишния си юбилей със специална изложба в Музея на Съединението в Пловдив, а до сега негови оръжия са участвали в над 150 изложби в България и по света.

 

 



Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Провериха сигнал срещу любима хижа недалеч от Пловдив
Бойко Борисов със силно обръщение от Пловдив към избирателите
Манфред Вебер от Пловдив: По-силни сме от всякога
Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев в Пловдив
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Костадин Димитров: Това е едно историческо за Пловдив събитие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).