Цинизъм: Ром-убиец на свобода срещу 2000 лв.! Много съжалявал!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (41)
13:52 / 09.10.2012
9153
"Много съжалявам за станалото. Не исках тази работа да се случи. Мислех, че защитавам семейството си. Бях много изплашен", оправда се пред Апелативния съд в Пловдив убиецът от Правище Христо Ангелов. Минути след това ромът излезе на свобода срещу парична гаранция от 2000 лева.

Убийството в село Правище на българина Илия Попов стана на Разпети петък преди Великден тази година. Тогава около 30 българи, въоръжени с железни предмети, отишли в старото селско училище, използвано като общежитие за наети да берат малини роми от село Розино. Местните нападнали циганите, защото час-два по-рано 13-годишно момиче от селото се оплакало на батко си, че един от работниците му е правил неприлични предложения. Баткото се ядосал и настроил приятелите си срещу ромите. Към 21 часа вечерта, малко след като младежите засекли в центъра на селото пришълците, българите се въоръжили с метални предмети и нападнали ромското убежище в края на селото.

"Това са българи, които са били пияни. Явно е, че инициативата за агресията върху училищната сграда е на тази група от хора. Касае се за неизбежна отбрана", заяви адвокатът на Христо Димитър Будаков. При масовия бой жените и децата се барикадирали вътре с легла, дюшеци и голяма печка. На тел. 112 имало регистрирани обаждания само от роми, подчерта юристът.

Единият от двамата братя влязъл в общежитието, а убитият се втурнал да му помогне, стана ясно в съдебната зала. Ромът Христо Ангелов първо ударил по главата Илия Попов с метален прът, а след това го наръгал фатално в сърцето. После дал окървавения нож на сестра си Анка, която го скрила. Ден по-късно обаче жената предала оръжието на полицията. Извършителят Христо Ангелов е рецидивист с четири осъждания.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (41)

Още по темата (9):
13.07.2014 Скандално! Ром получи едва 3-годишна присъда за зверско убийство!
21.10.2013 Ром поиска условна присъда за жестоко убийство
24.04.2012 Окончателно оставиха в ареста убиеца от Правище
17.04.2012 Оставиха в ареста заподозрения за убийството в Правище
17.04.2012 Повдигат обвинения във връзка с убийството в село Правище
17.04.2012 Тодор Чонов: Няма напрежение в Правище
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).