Чужденец: Активизирайте ромите, за да станете Европейска столица на културата!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
17:16 / 24.02.2012
4799
На влизане в Пловдив единственият международен гост на конференцията "Археология и градска среда", която се провежда в Пловдив вече втори ден, урбанистът Денис Родуел, е минал през небезизвестната "Шекер махала" и е останал впечатлен от ромската общност, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно по време на пресконференция по време на днешната среща на археолози, урбанисти и архитекти. Запитан каква трябва да е визията на Пловдив като кандидат за Европейска столица на културата 2019 г., той отговори така: Защо не активизирате точно тази общност, ромската, в работата по изграждането на най-добрата концепция за това събитие? Не стана ясно обаче по какъв начин трябва да се активизира тази общност и дали екстравагантната идея на чуждоземеца е свързана с известния колорит, който тази малцинствена група придава към облика на града ни.

В презентацията си самият Родуел даде за пример три успешни европейски града, които са били столици на културата - Сибиу, Ливърпул и Турку. Според него това, което ги е направило успешни кандидатури, е че те са третирали най-широко понятието "култура". Той наблегна на това, че трябва да се акцентира върху ставащото в града днес, а не постоянно да се припомня това, което се е случило в миналото.

Участниците в конференцията масово акцентираха върху историческите, археологически и културни дадености на Пловдив отпреди хиляди години и изразяваха недоволството си от тяхното моментно състояние. В тази връзка Родуел уточни, че в така нареченото състезание за Европейска културна столица трябва да се прави разлика между културното наследство на Пловдив и това, което ще се представи като концепция за конкурса. "Случващото се днес ще продължи да се случва и в бъдеще", завърши Денис Родуел.

Виж коментарите (23)

Още по темата (8):
24.02.2012 Експерт: Пловдив притежава уникални дадености - превърнете ги в капитал!
24.02.2012 Кметът: Съхранението на културното наследство на Пловдив е приоритет за нас
24.02.2012 Архитект: За Стария град е нужна стратегия и постоянна работа
24.02.2012 И днес продължава археологическата конференция в Пловдив
23.02.2012 Арх. Николов: Пловдив има безценни дадености! Защо обаче не ги използваме?
23.02.2012 Археолози обсъждат развитието на археологическия капитал на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).