Чакаме от държавата 15 млн.лв. за реконструкцията на бул. "Васил Априлов"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
12:17 / 18.09.2013
9239
Кметът Иван Тотев е провел работна среща с народните представители от Пловдив и областта, научи репортер на Plovdiv24.bg от общинската администрация. На нея градоначалникът е запознал депутатите с големите инфраструктурни проекти на Пловдив, за които Общината се надява на субсидиране от държавата като например разширението на Голямоконарско шосе и цялостната реконструкция и удвояване на бул. "Васил Априлов". Презентирани са и останалите важни за града проекти

Близо 15 млн.лв. чакаме от държавата за реализацията на проекта за реконструкцията на бул. "Васил Априлов". В него се предвижда изграждането на кръгово на кръстовището на булеварда с "6-ти септември" с радиус 30 метра и с по три ленти за движение, съобщи на представянето пред медиите на разработката инж. Александър Георгиев, част от екипа, изготвил проекта. По думите му в зоната се пресичат 5 улици, включително и "Младежка" и кръговото дава саморегулиране.

Разработката за цялостния проект за "Васил Априлов", изключително важен според Тотев за града, включва асфалтиране и изграждане на пътното платно с габарити 14 метра, при съществуващи в момента 12 метра. В участъка от Гарата до "Пещерско шосе" булевардът ще с две платна с по две ленти без разделителна ивица, а от "Пещерско шосе" до "6-ти септември" - две платна с по три ленти.

Стремежът е да се запазят максимално чинарите по "Васил Априлов" в участъка от "6-ти септември" до "Пещерско шосе". Затова се предлага да има разделителна ивица с широчина от 5 метра, в която да останат дърветата, разположени от западната страна на пътната ивица. Двупосочна велоалея с широчина от 2 метра ще бъде разположена от западната страна на "Васил Априлов".

Запазва се кръговото на бул. "Любен Каравелов" с "Васил Априлов", предвижда се реконструкция на светофарната уредба на "6-ти септември", изграждане на нова такава на "Данаил Николаев", на бул. "Свобода" и реконструкция на светофарите на "Пещерско шосе".

"За проекта за "Васил Априлов" и Голямоконарско шосе се говори от десетки години. Това са два много важни обекта за Пловдив, за които Община Пловдив задели голяма част от бюджета си за създаване на проектна готовност. Тези два булеварда определят визията на най-ползваната входно-изходна артерия на града, а и не само. Над 500 000 жители на общините Пловдив и "Марица" минават оттам. Това е вратата на Пловдив към света, а именно към магистрала Тракия", изчерпателен беше преди време по темата кметът. 

Той наблегна на факта, че е много важно да се знае, че проектът за "Васил Априлов" и Голямоконарско шосе е общинска и междуобщинска пътна мрежа и не може да бъде финансиран по оперативни програми. Затова финансирането от близо 40 млн.лв. за Голямоконарско и около 15 млн.лв. за "Васил Априлов" ще се осигури от републиканския бюджет.

"Смятам, че до такава степен сме се аргументирали пред държавата защо е толкова важен този проект, че няма значение как ще се казва финансовият министър, за да бъде договорено през август финансирането", категоричен бе тогава Тотев. 


Виж коментарите (16)

Още по темата (180):
29.08.2022 Режат изсъхналите клони на чинарите по бул. "Васил Априлов"
05.07.2021 Добри новини за разширението на бул. "Васил Априлов"
15.03.2021 Спукан водопровод по бул. "Васил Априлов" затруднява движението
10.02.2021 Ето причината за голямата ВиК авария, която наводни бул. "Васил
Априлов"
10.02.2021 Част от бул. "Васил Априлов" под вода! Очевидци: Дори асфалтът е нацепен и надигнат!
07.10.2020 Дупка зейна на булевард "Васил Априлов" в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).