"Цар" Киро остава в ареста, искал да бяга в Сърбия (обновена)

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
13:22 / 30.09.2011
10969
Асеновградския районен съд взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" по отношение на Кирил Рашков, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Както вече ви информирахме, заседанието започна в 10:00 часа в сградата на институцията в града.

По рано днес стана ясно, че на лицето Кирил Рашков, роден на 24.05.1942 г., неосъждан, с основно образование и пенсионер по болест, са повдигнати две обвинения за престъпление по чл. 144 ал.3 от НК, а именно - затова, че на 23.09.2011 г. в с. Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. Предвидената в Закона санкция за този вид престъпления е "лишаване от свобода" до 6 години. Разбра се още, че Рашков е сподели пред личната си охрана, че има намерение да избяга в Сърбия, защото там щял да се чувства в безопасност.

Според съда е налице и законовата презумпция, обоснована от доказателствата, събрани на настоящия етап от досъдебното производство, че именно обвиняемият е автор на престъплението, в което е привлечен в това му процесуално качество. Достатъчно доказателства в тази насока се съдържат в показанията на двамата пострадали, както и в показанията на останалите свидетели, който са запознати пряко или косвено с обстоятелствата преди, по време и след отправяне на заканите.

"Съдебният състав счете, че въпреки че разследването е в ранен етап, наличните към момента доказателства са достатъчни за обосноваване на такова предположение. В тази връзка съдът намира за необходимо да отбележи, че изложените доводи от защитата на обвиняемия, че липсват преки доказателства за извършеното престъпление, както и не са налице достатъчно косвени такива, са извън предмета на настоящето производство и следва да се обсъждат едва при разглеждане на делото по същество", заяви още съдия Пейчева. 

Съдът не възприе изложените от представителя на Районна прокуратура Асеновград доводи, за които Plovdiv24.bg по-рано през деня ви информира, че обществения интерес и общественото недоволство налагат вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Рашков, тъй като такова законоустановено изискване няма. Освен това се разбра, че съдът преценява обществената опасност на самите престъпления, в които Рашков е обвинен, като завишена. 

Съдът счете още, че данните отразени в справката за съдимост са индиция за това, че обвиняемият е склонен да не се съобразява с установения в страната правов ред и да върши престъпления. Данни за посочената по-горе склонност се съдържат и в приложената по досъдебното производство характеристична справка. 

"Поведението на самия обвиняем в населеното място, в което живее рефлектира негативно върху местното население, на лице са данни за изявено нежелание и страх от същите да свидетелстват, поради което и е на лице опасност обвиняемият да въздейства негативно върху евентуални свидетели, имащи отношение към разследването", е част от решението на съда.

Според съда, е на лице и реална опасност обвиняемият да напусне пределите на Република България, с оглед създалата се ситуация и ескалация на напрежението в населеното място, в което живее и освен това по обективни причини му е невъзможно да пребивава на домашния си адрес, а до момента не е посочил адрес за пребиваване в България. Освен това, стана ясно, че по досъдебното производство са приложени доказателства, че дори близките на обвиняемия към настоящия момент са с неизвестни адреси, което също е една индиция, че е налице опасност обвиняемият да се укрие.

Съдът намери за необходимо да посочи, че действително в хода на досъдебното производство са на лице данни за влошено здравословно състояние на обвиняемия, които обаче на настоящия етап от производството са само "данни ", съдържащи в медицинска документация , но не е налична съдебно-медицинска експертиза, че здравословното състояние или възрастта на обвиняемия са пречка той да пребивава в условията на ареста.
 
С оглед изложеното досега съдът счете, че в конкретния случай е налице и има наличие на реална опасност обвиняемия да се укрие или да извърши и друго престъпление.
 
Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 3 - дневен срок пред Пловдивския окръжен съд. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (30)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).