Бутат Бетонния мост до 2020 г., правят пробив под Централна гара

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (33)
16:02 / 08.02.2013
19564
До 2020 г. Бетонният мост ще бъде съборен, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Премахването на съоръжението се налага, тъй като с височина от 6 метра не отговаря на новите стандарти за преминаване на влаковете, разясни зам.-кметът Димитър Кацарски. Той обаче уточни, че това ще стане след изграждането на транспортния възел под Централна гара. 

Дискусията беше част от провелия се днес втори обществен форум за обсъждане на предложения за проектите, които ще бъдат реализирани в рамките на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив. Освен това се предвижда и изграждането на развръзки на надлез "Родопи", които ще допринесат още повече за отпушването на трафика в тази част на града, допълни още Кацарски.

Както вече писахме, районът около Централна гара е една от трите градски зони, определени от консорциум "Пловдив 2020", работещ по проекта за Интегрирания план за развитие на града, по който Пловдив може да усвои 500 млн.лв. еврофинансиране до 2020г. Експертите предвиждат изграждане на комуникационно-транспортен пробив,  свърващ "Васил Априлов" и "Македония", минаващ под жп гарата, както и изграждането на подземни публични пространства. В проекта се включва реконструкция, рехабилитация, градско обзавеждане и изграждане на туристически информационен приемен център "Предгаров площад" с благоустрояване на озелени площи от бул. "Христо Ботев". 

Разработката включва и изграждането на "Южна тангента" от бул. "Коматевско шосе" до надлез "Родопи", и развръзки с бул. "Македония" на подземното ниво на преминаване под жп гарата, както и второстепенни транспортни връзки към улиците "Петър Динеков", "Кукуш", "Бачо Киро" и "Одрин". 
 
По време на пресконференция, дадена от председателя на ОбС Пловдив арх. Илко Николов, зам.-кмета Димитър Кацарски и арх. Белин Моллов - ръководител на "Пловдив-2020", бяха представени проектите, предложени за включване в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив, техническите задания за които трябва да са готови до края на месец април. Финансирането на проектите ще е изцяло по евро програми, а изграждането им трябва да стане факт до 2020г. 

Районът около Централна жп гара условно е наречен "Зона за въздействие с публични функции с висока обществена значимост". Зоната с преобладавщ социален характер обхваща първа градска част и в нея се включват например двата големи централни булеварда "6-ти септември" и "Цар Борис Трети Обединител", както и осигуряването на достъп до остров "Адата".Третата зона с потенциал за икономическо развитие е терен в кв. "Гладно поле, включващ няколко улици.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие с времеви хоризонт - 2020 г. трябва да бъде изработен до 30 юни 2013 г. Чрез него  ще се кандидатства пред отворените оперативни програми за усвояването на милионите от Пловдив.


Виж коментарите (33)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).