ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Български артисти от различни точки на Европа се събраха в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:15 / 09.09.2021Коментари (0)913
©
От началото на септември и другите двама участници в резидентната програма на Община Пловдив вече са в града и правят проучване за своите проекти. След Цветан Кръстев тук от Берлин и Лондон пристигнаха Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Според условията на резиденцията авторите са ангажирани да създадат свои концепции, свързани с архитектурното и културно наследство на Пловдив, което включва различни знакови сгради, археологически обекти и природните дадености като хълмове и паркове. През целия месец септември, тримата артисти ще работят за осъществяването на идеите си, което е и възможност за тях за нови познанства, взаимодействия и партньорства с пловдивски артисти и представители на артистичната сцена.

Заместник - кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов се срещна с двамата артисти още при пристигането им. В разговора си с тях той подчерта, че изключително важно е по време на програмата, в тази симбиоза между наследство и съвременна култура да се открие и добавената стойност за града, и възможностите за привличане на разнообразна креативна енергия към местната сцена.

Кирил Кузманов (р. 1981 г. в София, понастоящем живее в Лондон) e един от изявените представители на съвременното българско изкуство. Завършил е скулптура в Националната художествена академия в София. В своята практика той се интересува от това, как идеите като обекти, изразени чрез определен език, мащаб и медия придобиват своя статут и как този статут културно и психологически влияе върху нашия опит. Той е авторът на произведението, познато като "Проект 0“, реализирано през 2010 – 2014 в квартал Капана, което и досега остава една от най-мащабните намеси в публично пространство от най-новата история на града.

Получава: голямата награда на журито за млад художник от Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и СБХ, 2006; Стипендия от ISAFA, Залзбург, Австрия, 2012; наградата "БАЗА“ 2013; и наградата "Гауденц Б. Руф", 2019.

Марияна Василева (р. 1964, Антоново) живее и работи в Берлин. Завършила е Берлинския университет по изкуствата. Нейни произведения участват в престижни международни изложби и колекции, между които са Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург), Rene Block Collection (Берлин), Koc Museum (Истанбул), The Israel Museum (Израел), La Caixa / Caja de Ahorros de El Monte y Fundacion el Monte (Испания), Lemaitre (Лондон/Париж), Kunsthalle Емден (Германия), Lidice Memorial. Тя е сред авторите на XVII биенале в Сидни, IV Московско биенале, биенале в Куритиба, Бразилия, Първо биенале Fin del Mundo в Ушуая, Аржентина.

През пролетта на тази година Марияна Василева показа първата си самостоятелна изложба в България в галерия "Сариев“, Пловдив.

Художниците споделиха своето вълнение от възможността да работят в Пловдив и желанието да се слеят с атмосферата на града и да предадат своите впечатления от него в изкуство.

В рамките на резидентната програма предстоят срещи на авторите с пловдивската публика, които ще се осъществят в конферентната зала на галерия "Капана“ в два последователни четвъртъка.

На 16 септември 2021 от 17.00 часа публиката ще може да се срещне и да чуе Цветан Кръстев. На 23 септември от 17.00 часа в същото пространство е срещата с Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Освен акценти от творчеството си и свои преживявания в различни точки на света, те ще споделят и своите идеи за Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: