Борислав Китов: 3000 аптеки с неясен статут

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:56 / 02.04.2007
1422
Приетия закон за лекарствените средства създава нов статут на аптеките в България. Докато по-рано лицензът се взимаше от магистър-фармацевт без да се взима под внимание чия е собствеността, новоприетият закон гласи, че собствеността трябва да бъде на магистър-фармацевт и той да бъде регистриран като юридическо лице. Това заяви днес в Пловдив председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Борислав Китов.

Според него при това положение близо 3000 аптеки са на собственици, които имат повече от 1 аптека и ако те спазват закона, трябва да бъдат закрити. "Това обаче няма да се случи", допълни още Китов.

"С този закон бяха закрити общински аптеки, а по принцип ние говорим, че общините трябва да имат своя възможност и децентрализация да решават какво да правят. Някои от градовете в България, които си имат общински аптеки, дори и печеливши, сега ще бъдат принудени да прекратят дейността си, може би защото някой има желание да ги приватизира". Според него, радостен е факта, че не са приети фиксираните цени, защото с тях, цената ще бъде котирана на най-високата стойност.

"В момента европейската комисия съди три държави членки на ЕС, които имат тези ограничения, така че с тях и България най-вероятно ще влезе в този списък. Разбира се това не означава, че съда ще трябва да ги осъди", допълни още Китов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...
Излязоха данни за заплатите в Пловдив и областта
Вандали са опетнили красивите мозайки пред ДКЦ-V в "Тракия"
Пловдивчанка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възс...
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).