ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Благотворителен търг събира средства за монумент, символизиращ културния дух на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:38 / 19.12.2019Коментари (0)2582
©
Тенис топка с автентичен подпис на родната звезда Григор Димитров и шапка с автограф на мотоциклетния ас Валентино Роси са само част от уникалните предмети в търга от Коледния бал, чийто домакин е Ротари клуб "Пловдив“. Събраните средства от събитието, в което ще участват и останалите 3 клуба "Пълдин“, "Филипополис“ и "Интернешънъл“, ще бъдат вложени в изграждане на монумент, символизиращ културния дух на най-стария жив град в Европа. Събитието ще се проведе в петък, 20 декември, в "Гранд хотел Пловдив“, от 19,30 часа, съобщи първата жена президент в историята на Ротари клуб "Пловдив“ Елена Кристиано.

Прототип на изображението на бъдещия монумент е уникална находка на антропоморфен съд, който е изработен в 6-ото хилядолетие пр. н. е. през средния неолит – тоест на възраст 8 хил. години. Открит е при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Находката се съхранява в Археологическия музей в Пловдив.

Изработена е статуетка, представляваща реплика на антропоморфния съд, която ще бъде предоставена по време на коледния бал на кмета Здравко Димитров. Тя ще бъде призът на новоучредена награда, която в годината на инициативата "Пловдив Европейска столица на културата 2019“ за пръв път ще се присъди за принос към художествения живот в града. И от 2020 година ще се връчва ежегодно от Ротари клубовете в Пловдив, съобщиха организаторите.

Праисторическата находка определя и характера на наградата, която издига човека като център на мирозданието, като съсъд на духа и творчеството. Свързва се също с града и творческото благодеяние и представя Пловдив като вместилище на духа, изкуствата и хуманноста.

"Мотото на световната организация Ротари клуб тази година е "Ротари свързва света“. Вярвам, че всички заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене. Затова и каузата на нашия бал тази година, когато Пловдив е Европейска столица на културата с мото "Заедно“, е да се обединим около идеята за популяризирането му като най-древния жив град на Стария континент“, заяви Елена Кристиано.

С тази наша инициатива даваме фокус върху праисторията на Пловдив, а това е нещо, за което малко се знае. Всъщност то прави уникален нашия град. Не само неговото антично минало, а и праисторията му, с каквато могат да се похвалят малко градове, допълни Елена Кристиано.

Поздравителен адрес за инициативата е изпратен от зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Коледният бал се провежда под патронажа на кмета Здравко Димитров, на него ще присъстват също областният управител Дани Каназирева и общински съветници. Поканени са почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, консулът на Турция Хюсеин Ергани, посланикът на Индонезия у нас Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид, която по професия е художник. Очакват се 200 гости – членове, приятелски сдружения и организации, интелектуалци.

Сред дарените за благотворителния търг предмети са комплект кубински пури от серия 1926 г., изработени от личния майстор на Фидел Кастро – Дон Орландо Падрон. В разпродажбата са включени уникални картини, юбилейни пощенски марки.

Естрадната прима Силвия Кацарова ще изпълни обичани от поколения българи свои хитове. За биографичната й книга с автограф "Мой сън“, с която певицата отбеляза тази година 45 г. на сцената, също ще се наддава на търга. Музикалната програма включва и рецитал на пианиста от Лондон Петър Димов, който е дългогодишен стипендиант на "Ротари".

Водещите Ива Екимова и Даниел Петканов ще разиграят томбола с атрактивни награди, съобщиха организаторите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: